Dívka ve vlaku – Neidylický obraz předměstí Londýna

„V těchto vlacích jsou povědomé obličeje, lidi, které vídám týden co týden a kteří jezdí sem tam. Poznávám je a oni asi poznávají mne. Nevím však, zda mě vidí takovou, jaká doopravdy jsem.“

Román plný mezilidských vztahů je vyprávěn z ryze ženského pohledu, příběh nám postupně představují tři hlavní hrdinky – Rachel, Megan a Anna. Jejich vyprávění po částech přibližuje jejich životy a postupně nám skládá obrázek toho, co se na pár ulicích v předměstí Londýna odehrálo a jak jsou tyto příběhy vzájemně propojeny.

Rachel je alkoholička, která dennodenně jezdí vlakem do Londýna, jen aby skryla před svou kamarádkou, se kterou „dočasně“ bydlí, že ji už před půl rokem vyhodili z práce. Jejímu stavu nepomáhá, že každý den z vlaku vidí svůj bývalý domov, v němž žije její ex-manžel se svou novou ženou Annou a dcerkou Evií. Současně s tím nahlíží také do života dalšího páru, který žije jen pár domů od nich, a jež si, byť je vůbec nezná, idealizuje a vytváří si o nich svůj obrázek – samozřejmě nezřídka v alkoholovém opojení. Vše se zamotává ve chvíli, kdy se dozví, že se žena z „jejího“ ideálního páru – Megan – pohřešuje.

Příběh díky střídání jednotlivých vypravěček svižným tempem postupně graduje. Postav není v příběhu mnoho, proto není problém se v něm orientovat a nakonec stejně zjišťujeme, že podstatných je z nich pouze pár hlavních. O něco málo horší je to už s časovou osou příběhu. Osobně jsem se několikrát vracela a dívala se na datum, ve kterém se daná vypravěčka zrovna „vyskytuje“, abych se zorientovala. Je to ale asi dáno i tím, že datum je vždy uvedeno jako malý podnadpis a čtenář, navnaděný spádem děje, jej má tendenci „automaticky“ přeskočit.

Co hodnotím kladně, aneb proč si knihu přečíst?
 

Spád děje – nikde se extrémně nezasekává na drobnostech nebo obšírných popisech, postupně se ale dozvídáme další a další souvislosti, které ke konci již relativně rychle gradují.
Psychologie postav – alkoholička, žena zmítaná těžkou minulostí, pochybující o sobě, stalkerka, oběť domácího násilí, nevěrnice i nevěrník, všichni jsou vykresleni hodnověrně, zejména první jmenovaná (máte chuť ji proplesknout  dotáhnout na léčení…několikrát…).
Zajímavé prostředí – předměstí Londýna, kde byste se ukousali nudou, i cesty vlakem krásně dokreslují příběh.

Co hodnotím méně kladně, aneb proč si knihu stejně přečíst, abyste si udělali vlastní názor?
 
Není to thriller – není tam nic, z čeho by vás vysloveně mrazilo, ale možná jsem otupělá.
Každá postava má „něco“ – vlastně tam nikdo není normální, trochu to pak ubírá na uvěřitelnosti. Ani z jednou se navíc nejde moc ztotožnit.
Přeskakování v čase – chápu, proč ho autorka použila, ale mě se v tom prostě špatně orientovalo. Bylo to znásobeno ještě i tím, že se den ještě dělil na ráno a večer, možná až trošku zbytečně.

Celkové hodnocení


Zajímavost navíc…

Paula Hawkins vyrůstala v africké Rhodésii (dnes Zimbabwe), odkud se v roce 1989 přestěhovala do Londýna, kde vystudovala filozofii, politologii a ekonomii na oxfordské univerzitě. Její otec byl profesor ekonomie a finanční žurnalista. Ona sama vydala knihu finančního poradenství pro ženy The Money Goddes. Dívku ve vlaku napsala za půl roku v době, kdy byla v tíživé finanční situaci a aby ji mohla dokončit, musela si vzít půjčku od svého otce. (zdroj: Wikipedia)

Dívka ve vlaku – Paula Hawkins
The Girl on the Train, překlad Věra Klásková
Ikar, 2015, 328 stran
978-80-249-2860-9
Anotace
 
Rachel dojíždí ranním vlakem do Londýna. Den co den si prohlíží útulné předměstské domky, a když vlak na chvíli zastaví u návěstidla, naskýtá se jí pravidelně letmý pohled do soukromí mladého páru. Postupem času Rachel začíná mít pocit, že ty dva lidi zná. Představuje si, že je zná. Dá jim dokonce jména: Jason a Jess. Jednoho dne však zahlédne něco, co ji šokuje. Stačí pouhá minuta, než se dá vlak zase do pohybu, a náhle je všechno jinak… Krátce nato se Rachel dozví, že se „její“ Jess pohřešuje, a proto se rozhodne obrátit na policii. Není si jistá, zda tím nenadělá více škody než užitku, zatímco se stále více zaplétá do příběhu, který není její, ale jenž nakonec obrátí naruby život úplně všem…
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print