Mystická detektivka z Českého lesa

Otrhal jsem pampelišce už všechno žluté chmýří. Traktor za zády se vzdaloval za vrcholek kopce. Bylo májové odpoledne a já tu byl neromanticky sám. A se špatnými myšlenkami v hlavě. Zvedl jsem se a vykročil k první zaniklé obci…

Spisovatel a historik Hynek Nox. Učitel, písař a dobrodruh Andreas Schmidt. Šlechtična Beatrice, která se odmítá smířit s „nudnou“ rolí ženy svého bohatého manžela. Blůdička Luna, která je hybatelem celého příběhu. A Percussor – tajemný přízrak, vrah, jehož temné skutky prolínají staletími nejen oblast česko-německých hranic. To jsou hlavní hrdinové neobvyklého příběhu, který nás přenáší ze současnosti do minulosti a zase zpět.

Hynek se jednoho krásného dne vydává na cestu do Českého lesa. Znechucen přístupem svého okolí a v tvůrčí krizi si jde pročistit hlavu do lesů. Cíl jeho cesty však není tak náhodný, jak bychom si mohli myslet. Táhne jej to do pohraničí na místo, které se mu zjevuje ve snech.

Přišel jsem sem prozkoumat svůj sen. Musím tady dnes v noci přespat, abych věděl, proč se mi o tomhle místě zdá pořád dokola.

V lesích blízko zaniklé vesnice Lučina jej zláká do místní bažiny tajemná blůdička. Jak jistě tušíte, příběh tím ani zdaleka nekončí. Hynek se neutopí, ale probudí se v blůdiččině doupěti. Tam mu Luna vysvětlí jeho úkol – pátrat po dávném vrahovi, o němž se objevují zmínky v kronice Andrease Schmidta – učitele a písaře z Lučiny.
Zde se v příběhu dostáváme k dalšímu hlavnímu hrdinovi, do jehož příběhu se dostáváme pomocí zápisků v kronice. Postupem času zjišťujeme, že vše nebude tak úplně jednoduché a jasné. Andreas zasvětil svůj život pátrání po Percussorovi – bytosti, která zabíjela ženy a mladé dívky nejen v okolí Lučiny. Pověsti o něm se táhnou po dlouhá staletí a nikdo o něm nechce mluvit. Andreas je přesvědčen, že se jedná o různé osoby, které napodobují stejný styl a snaží se je vypátrat.

Byla nahá. Ozdobená jedlovou snítkou ve vlasech a v ústech. Na očích položené dva černé kameny. Hrdlo rozříznuté od ucha k uchu přikryl kapradím. Opět v ní nezůstala krev. Ani kolem žádná nebyla. … Do jemné kůže na prsou zabodal prý dvanáct silných trnů. … Na zápěstí jí navlékl náramky z usušených jeřabin. Pod nimi zely další naříznuté rány. Krev si bral asi tudy.

Andreas se nebojácně vydává po stopách Percussora, někdy je úspěšný, jindy méně. Když se jej ale tato pověst dotkne osobněji, než by kdy čekal, stává se jeho hledáním posedlý. Na scéně se pak objevuje i Beatrice, pomocí jejíž vzpomínek získáváme mytologické pozadí celého děje.
Jak příběh dopadne a kdo se skrývá pod „maskou“ Perkussora? To už si neváhejte přečíst sami! Román Blůdička je opravdu skvěle napsaný, s každou další stránkou se více a více ponořujete do spletitého příběhu a jste zvědaví, jak to všechno skončí. Kombinace příběhu odehrávajícího se v realitě, zápisků v kronice a zapsaných vzpomínek dalších postav je velmi originální a i přes zdánlivou zamotanost se dobře čte, aniž byste se v příběhu nějak ztráceli. Naopak mu dodává ten správný šmrnc.

Občas si musel odpočinout. Těch vražd nesměl dělat tolik. Protože by se na to přišlo. I když si pro své brutální činy vybíral horské oblasti, hájovny a louky.

Příběh samotný by se mohl zdát lehce překombinovaný, není tomu ale tak. Pro fanoušky mystiky, lehkého thrilleru, detektivek a možná i lehčího hororu, je jako dělaný. Ani jednoho tam ale není až příliš, vše se krásně kombinuje a závěr, ten prostě stejně čekat nebudete. A pokud ano, napište mi, protože já ho tedy takto nečekala 🙂
Myslím, že je škoda, že kniha nevyšla v tištěné verzi, v knihovničce by se mi líbila. Velké poděkování patří autorovi i za to, že je e-kniha aktuálně k dispozici zdarma. Každopádně mě ale navnadil k tomu, přečíst si i další romány. Třeba Tajemství židovských pokladníků, ve kterém se také objevuje Hynek Nox.
Nejkrásnější kytky jsou chrpy
Jak si ve vánku
Mezi pšenicí bolavě trpí
Po nocích tančící víly
Z průhledných copánků
Uspávají
Za zvuku varhánků
Zásvětní síly
Tančívají
A v poslední chvíli
Před rozedněním mizejí
Ve sladkém polobdění. 
Hodnocení
 

Blůdička aneb Mystická detektivka z Českého lesa – Radek Coufal
e-bohém, 2015, 311 stran
vyšlo jako e-kniha
Anotace
 
Vraťte se s námi do dob, kdy v opuštěném českém pohraničí žili Němci, a společně s vesnickým učitelem Andreasem se vydejte po stopách věčného zabijáka.
Historický příběh s podtitulem Mystická detektivka z Českého lesa plný napětí, v němž se postupně odhalují dávná tajemství, bychom snad mohli zařadit do žánru historický thriller a milovníci této literatury ho přečtou jedním dechem.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print