Předvánoční speciál II. – Pro malé i ty trošku větší

Pod stromeček do rukou našich blízkých přece nemusí putovat jen aktuální novinky. Zapátrala jsem v paměti, pročetla své seznamy a připravila pro Vás předvánoční speciál s knižními tipy, jejichž tematika rozhodně nestárne, a ke kterým se ráda vracím. Třeba díky tomu narazíte na nějakou, o níž byste se jinak nedozvěděli. A to je právě to, co mě potěší nejvíce…

Díl druhý – Pro malé i ty trošku větší


Druhý díl předvánočního speciálu jsem se rozhodla věnovat knižním tipům pro děti. Jako malá jsem si četla pořád a ráda na to vzpomínám. I když jsem neuměla ještě číst, alespoň jsem mámě nebo babičce nahlížela přes rameno, kochala se obrázky a pomalu se učila jednotlivá písmenka.

Knih pro děti je nepřeberné množství, berte je opět pouze jako tipy na ty, které třeba neznáte, nebo jste na ně už z dětství téměř zapomněli 🙂

Človíčkova dobrodružství – Pavel Teisinger
Albatros, 2012, 54 stran
80-00-01715-6
Anotace
 
Sedm úsměvných příhod o malém „pravěkém človíčkovi“ známých z televizních večerníčků. V knižní podobě však vycházejí poprvé. Vyprávějí o tom, jak se „človíček“ naučil obstarat si potravu, vykřesat oheň, vyrábět hliněné nádoby, stůl, postel a kamna, a nakonec jak potkal kamaráda – dalšího človíčka, se kterým postavil most přes řeku.

Kdo by neznal človíčka! Nádherné ilustrace, vtipný, poučný a poutavý příběh. A pokud jej Vaše děti znají z Večerníčků, jistě si rády jeho příhody připomenou 🙂


Jde sem lesem – Daniela Krolupperová
Portál, 2016, 88 stran
978-80-262-1102-0

Anotace
Cesta lesem se stala pro malého chlapce Toníka napínavým dobrodružstvím a přinesla mu také seznámení s některými léčivými rostlinami. Chlapec tráví prázdniny na venkově u babičky, a protože se nechoval příliš dobře, musí za trest nevědomky překročit bludný kořen a ztratí se v lese. Čtenář sleduje Toníkovo napínavé dobrodružství s panenkami z květin a skřítky, kteří se mu snaží pomoci najít cestu z tajemného hvozdu. Děti se při četbě seznámí s některými léčivými rostlinami, pochopí, že každá rostlina má na světě své místo, a poznají také, že řada rostlin může být pro lidi užitečná. Aby si získané poznatky upevnily, mohou si společně s rodiči zodpovědět otázky na konci každé kapitoly. V poznávání rostlin dětem pomáhají názorné ilustrace.

Novinka velmi plodné autorky dětských knih Daniely Krolupperové nás zavede do lesního království, kde se s Toníkem seznámíme nejen s léčivými bylinkami. Příběh je doplněn nádhernými ilustracemi Evy Chupíkové, jež potěší nejen dětské oči.


Bajky Barda Beedleho – J. K. Rowling
Albatros, 2013, 123 stran
978-80-00-02284-0
Anotace
Sbírka pěti kouzelnických pohádek spjatých se slavnou sérií příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera. Který správný kouzelník by je neznal? Prastaré pohádky, které pro kouzelnou společnost sesbíral a uspořádal bard Beedle. Pohádky, které jsou každému kouzelnickému dítěti čteny na dobrou noc. Pohádky, které Hermioně odkázal Albus Brumbál. A také pohádky, které si Harry Potter málem přečetl příliš pozdě – právě v nich totiž objevil důležitou informaci, která mu nakonec zachránila život v boji tváří v tvář nejstrašnějšímu černokněžníkovi všech dob – lordu Voldemortovi.
 
Klasika – Harry Potter 🙂 Doplňte jeho příběh krásnými pohádkami z pera Barda Beedleho! Slouží sice spíše pro doplnění již známého děje, ale některé z nich by se jistě daly číst i samostatně. Jediná, která není příliš vhodná pro menší děti je bajka Mágovo chlupaté srdce.
Patří Vaše děti mezi takzvané Potterheads („Velmi velké fanoušky Harryho Pottera“ :))? Pak je dárek pod stromeček jasný…

Pohádky z kouzelné zahrádky – Jindra Svitáková
Centrum české historie, 2016, 152 stran
978-80-88162-02-5
Anotace
Představte si zahrádku, kde na jednom stromě rostou hrušky i jablka. Okurky se schovávají, aby vyrostly co nejvíce, a ředkvičky drží štíhlou linii, aby uspěly v soutěži krásy. A to všechno musí zvládnout zahradní skřítek Kotlík, kterému vydatně pomáhají jeho kamarádi skřítek Časíčko, Větrná panenka, detektiv Zrcátko se svým psem Šerlokem a mnozí další. 
Třicet pohádek s kouzelnými ilustracemi Radomíry Daňkové pomůže dětem objevit tajemství kouzelné zahrádky a seznámit je nenásilnou formou s během přírody a zahradnickým rokem. 
Každý příběh obsahuje zápletku, která skončí tak, jak pohádky končit mají – dobro vítězí především díky chytrosti a přátelství malých hrdinů a zlo je potrestáno, avšak nemizí navždy. Čas od času se objevuje znovu a objevují se nové starosti, které lze překlenout pouze společnými silami, přátelstvím a důvěrou ve své vlastní schopnosti.
 
Pohádky z kouzelné zahrádky jsou jednoduše kouzelné… Navíc je hned tak někdo nebude mít, autorka totiž knihu vydala v omezeném nákladu za podpory dobrých duší na portálu Hithit. Knížka nás provází celým rokem na zahradě pomocí krátkých kapitol, ve kterých se postupně seznamujeme se zahrádkovými hrdiny a prožíváme s ním jejich dobrodružství.

Jaké knihy letos chystáte dětem pod stromeček Vy?
Vzpomenete si na svou oblíbenou knihu z dětství?
Napište mi do komentářů!
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print