Smrt a jiné vrcholy mého života

Prvotina německého spisovatele a scénáristy Sebastiana Niedlicha s poetickým názvem Smrt a jiné vrcholy mého života mi padla v knihkupectví do oka hned na první pohled. O několik dalších návštěv později už jsem neodolala a skončila u mne v košíku. Má totiž opravdu krásnou obálku, která slibovala příjemné počtení.

Příběh samotný není nijak složitý. Hlavní hrdina Martin se jako malý setká u smrtelného lůžka své babičky v nemocnici se Smrtí, což překvapí nejen jeho, ale i Smrt samotnou 🙂 No a protože si Smrt nemá ve svém životě moc s kým povídat, začne Martina navštěvovat a postupně se s ním spřátelí. Kniha se prolíná celým Martinovým životem. Od dětství, ve kterém se Smrtí hraje šachy a snaží se nevypadat jako blázen, když mluví sám ve svém pokoji do prázdna, přes dospívání, kdy se Smrt zastavuje na návštěvu v těch nejnevhodnějších okamžicích, až po dospělost, kdy se s její existencí a smyslem jejího bytí i chytání motýlků duše snaží vyrovnat. Nehledě na to, že Smrt samozřejmě čeká i na něj – a nebude to proto, aby si spolu zase zahráli šachy.
Není lehké o knize napsat, aniž bych vyzradila hlavní pointu děje, vezmu to tedy obecně. Jedná se bezesporu o odpočinkové čtení. Nečekejte žádné hlubokomyslné myšlenky (i když několik jich tam samozřejmě najdete – přece jen se Martin přátelí se Smrtí), velké zvraty či složité zápletky. Sebastian Niedlich nám přináší přímý pohled na život chlapce a posléze muže, který se snaží vyrovnat se smrtelností života a tím, že proti ní (ne)může nic dělat. Navíc, nejen, že se přátelí se Smrtí, ale ta se mu snaží neustále zasahovat do života tak, aby pro něj udělala „jen to nejlepší“. O úsměvné situace není nouze, nebudete se ale pravděpodobně smát od začátku až do konce knihy. Styl autorova psaní je vlastně relativně strohý a popisný.
Zvláštností knihy je, že Smrt je popisována jako muž (a ne žádná kostra), mluví se o ní ale většinou v ženském rodě. Pouze pokud je použito jedno s jejích jmen – starořecké Thanatos, je využit rod mužský. Nemohu říct, že by mi to nějak extra vadilo, ale rozhodně je to neobvyklé. Hodnocení však u mne lehce kleslo za situace, kdy autor až trošku „tlačí“ příběh tak, aby se dotkl některých významných událostí – ať už je to pád Berlínské zdi nebo útoky z 11. září. Celkový dojem z knihy je však veskrze kladný, za předpokladu, že k ní budeme přistupovat opravdu jako k oddychovce a nebudeme na ni klást velké nároky 🙂 Velké plus za opravdu moc hezké grafické zpracování, které se neomezuje pouze na přebal knihy – Smrt najdeme i v úvodu každé kapitoly.
Hodnocení
 
Dostala se Vám Smrt a jiné vrcholy mého života také do rukou?
Jaký na ni máte názor?

 
Smrt a jiné vrcholy mého života – Sebastian Niedlich
Der Tod und andere Höhepunkte meines Leben, překlad Olga Kolečková
Ikar, 2016, 296 stran
978-80-249-3135-7
Anotace
Hlavní hrdina Martin není právě nadšený, když u postele své umírající babičky potká ztělesněnou Smrt. Ta si přišla pro duši staré dámy a raduje se, že ji konečně někdo vidí a slyší. Jedním si je jistá: Jim dvěma s Martinem je předurčeno, aby se stali nejlepšími přáteli. Tenhle kluk je opravdu milý človíček. A mimochodem, nikdo vám s jistotou nezaručí, že se nedá umřít na nudu nebo na zlomené srdce… Martin si časem zvykne, že se Smrt vynoří vždycky ve chvíli, kdy se mu to nejméně hodí. Když však potká ženu, o níž tuší, že je to ta pravá, musí si položit rozhodující otázku: Má vůbec smysl žít, milovat a toužit po štěstí, když stejně všechno skončí smrtí? Hořká i laskavá komedie oplývající nadsázkou a černým humorem.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print