Želary – Jozova Hanule (audiokniha)

Fenoménu audioknih jsem odolávala relativně hodně dlouho. Když jsem ale v adventním kalendáři Frag.cz objevila audioknihu Želary – Jozova Hanule, řekla jsem si, že jí dám šanci.

Kdo by neznal slavnou novelu Věry Hofmanové, píšící pod pseudonymem Květa Legátová, nebo alespoň její filmovou podobu Želary, pod taktovkou Ondřeje Trojana.

Název audioknihy je malinko zavádějící, neobsahuje totiž děj obou knižních děl, ale pouze Jozovy Hanule. Předpokládám, že byl takto zvolen záměrně, aby se přiblížil i fanouškům filmu, který název zvolil obdobně.

Režie audioknihy se ujala Jindřiška Nováková, hlas hlavní hrdince propůjčila herečka Lenka Vlasáková, kterou hudbou doprovodil Daniel Tůma. Vzhledem k tomu, že se jedná o mou první audioknihu, nemám srovnání, pokusím se tedy popsat spíše své pocity…

Lenka Vlasáková (zdroj: Wikimedia)

Hudba její slova doplňuje zejména mezi kapitolami či dějovými celky, zřídkakdy se objevuje současně s mluveným slovem. Prakticky pouze ve dvou případech – při vyprávění pohádky a při lidových tancích. Subjektivně mi to přišlo místy škoda, líbil by se mi lehounký, nerušivý podkres v napjatých či veselejších situacích – nemám ale představu, co je běžné. Celkové zpracování hodně připomíná rozhlasové hry / pohádky, což ale, myslím, není úplně na škodu a k dílu sedí.Hlas Lenky Vlasákové, který nás dějem provází, je velmi příjemný, byť se člověk nevyhne srovnání s hlasem Ani Geislerové, který podvědomě očekává. Lenka Vlasáková se toho však chopila nadmíru dobře a jako hlas Elišky / Hany umí být rozpustilá, citlivá i tvrdá tam, kde je třeba.

Audioukázka v podání Lenky Vlasákové (zdroj: Audiotéka)

Více než čtyři a půl hodiny dlouhá audiokniha je rozdělena na 27 různě dlouhých kapitol, vůbec však nezaznamenáte jakékoli přechody mezi nimi (mimo hudebních přechodů, které se ovšem objevují i v rámci jedné kapitoly). Vše plyne přirozeně a hladce.
Celkově se Jozova Hanule poslouchá moc hezky – a to jak po stránce zpracování, tak samozřejmě poutavého děje. Proměna hlavní hrdinky z naivní holky ve zkušenou, silnou a citlivou ženu s velkou láskou v srdci je nádherná. Prostředí horského příhraničí a zuřící války, kterou vlastně pocítíme téměř jen na začátku a na konci děje, tomu jen napomáhá. Za mě nemohu, než doporučit. Audioknihu jsem zhltla prakticky na jeden poslech při vaření a rozhodně mě navnadila k poslechu dalších…

Hodnocení


(zdroj: Audiotéka)
Želary – Jozova Hanule – Květa Legátová
režie Jindřiška Nováková, čte Lenka Vlasáková, hudba Daniel Tůma
AudioStory, 2015, 4 hodiny 13 minut

Anotace

V centru dění novely Jozova Hanule odehrávající se za německé okupace naší republiky je lékařka Eliška. Spolu se svým kamarádem Slávkem a ženatým milencem Richardem se zapojila do odbojové činnosti. Ta je však brzy odhalena a Richard emigruje. Slávek Elišku varuje před nebezpečím, které jí teď hrozí a přesvědčí ji k odchodu z města. Jejím budoucím domovem se má stát vesnice Želary na moravském Slovácku a jejím manželem prostý, nevzdělaný dřevorubec Joza, pacient, jemuž darováním své krve v nemocnici zachránila život. 
Eliška je donucena změnit identitu a přijmout nové jméno – Hana… 
Příběh se dotýká něčeho, co je pro většinu lidí jaksi známé, niterné, pochopitelné, protože jde o snahu každého člověka dosáhnout celistvosti, stát se tím, čím opravdu je, tedy sám sebou – najít své bytostné já. A hlavní hrdinka tohoto příběhu samu sebe nachází a potkává svou životní lásku.

Jozova Hanule na ČBDB.cz

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print