Bratrstvo krve plné upírů, mimozemšťanů a (nečekaně) krve

Byť se to zdá nemožné, František Kotleta dokázal zkombinovat upíry, mimozemšťany v robotických oblečcích, desítky bojů, hektolitry krve, něco málo sexu a kupu jízlivých poznámek do jednoho fungujícího celku, který vás pobaví a dostane. Pokud na to ovšem máte náturu a detailní popisy rozstřelené hlavy nebo vytékajících střev (a očí) vás ponechají klidnými 🙂

Sérii Bratrstvo krve zatím tvoří Hustej nářez, Fakt hustej nářez a Mega hustej nářez. Jak už z názvů vyplývá, brutalita v nich má stoupající tendenci. V příběhu se ocitáme na Zemi okupované mimozemskými Kartany – malinkými tvorečky používajícími robotické (nadupané) obleky, létající útočné kolotoče a vesmírné lodě, které udržují pořádek z nadhledu oběžné dráhy. Lidstvo se Kartanům poddalo a oslavuje je jako symbol pokroku a blahobytu Země, starobylý druh upírský se nehodlá s tímto příkořím spokojit. Proto svolává sněm všech klanů, aby rozhodl o budoucnosti a o spolupráci v boji proti Kartanům. Jak by se dalo očekávat, a jak by řekl Jan Bezzemek, všechno se to po*ere 🙂
Upír slovanského klanu Jan Bezzemek je jednou z ústředních postav celé série. Doplňuje jej Gerhard – jeho odvěký nepřítel, germánský upír a Petra, teenagerka se zálibou v emo, černých rakvích a cigaretách. Nesourodá trojice se musí spojit, neboť upírů na Zemi najednou mnoho nezbývá, a tak musí bojovat nejen o zachování druhu, ale i o vlastní život (opakovaně).
V prvním díle série vede Jan Bezzemek boj za záchranu přeživších, ve druhém partyzánskou válku a ve třetím již válku regulérní (tak, jak je to s omezeným počtem upírů možné). Postupně se dozvídáme všechny podrobnosti, zjišťujeme co se vlastně stalo na sněmu klanů a kdo to vůbec Kartani jsou. Série je protknuta také záblesky minulosti nebo třeba vysvětlením mytologie upírského druhu.
František Kotleta je často srovnáván s Jiřím Kulhánkem – vcelku oprávněně, psaním fanfikce Kulhánkovy tvorby také vlastně začínal, navíc je jeho tvorba té Kulhánkově opravdu velmi podobná. Kotleta píše „kulhánkovským“ stylem – na příběh se díváme očima hlavního hrdiny, najdeme v něm množství brutality, krve, boje, popisů zranění i zbraní, sexu, ale i typických „hlášek“. Srovnání se proto zákonitě někdo, kdo zná Kulhánkovu tvorbu, nevyhne.
Pokud ovšem vezmeme v potaz, že se jedná o autorovu prvotinu, je opravdu velmi zdařilá. Dějová linka dává smysl a je zajímavá, styl psaní odpovídá danému žánru a všechny tři díly série jsou velmi čtivé. Jejich kvalita lehce kolísá, druhý díl je asi nejslabším, má tendenci „vyplnit“ prostor mezi akcí v předchozím a finálem v následujícím díle, který je naopak nejzdařilejší.
Nejen fanouškům Kulhánka ovšem vřele doporučuji k četbě, neboť se Kotleta zcela jistě ve svém psaní postupně zlepšuje, je zase trošku jiný než Kulhánek a hlavně vydává knížky mnohem častěji :-D. O vzrůstající kvalitě jeho tvorby svědčí i velmi zdařilý prequel série Vlci… o nich ale zase někdy příště 🙂
Hodnocení – celkem
 
Hodnocení dle dílů – 4/5 – 3,5/5 – 4,5/5
 

 
Hustej nářez – František Kotleta
Epocha, 2015, 320 stran
978-80-7425-261-7
Fakt hustej nářez – František Kotleta
Epocha, 2012, 288 stran
978-80-7425-134-4
 
 
Mega hustej nářez – František Kotleta
Epocha, 2013, 328 stran
978-80-7425-165-8
Anotace
 
Dávné legendy, které o nich kolovaly v různých civilizacích, nelhaly. Možná, že kdysi byli lidmi, ale změnili se. Změnili se natolik, že jako lidé už jenom vypadají. Říkají si Bratrstvo krve. Vyvolení, kteří se živí lidskou krví. Nikdy se však k sobě nechovali jako bratři. Desítky klanů spolu po tisíciletí bojovaly o moc a vládu nad lidmi, jejich územím a říšemi, jež vznikaly a zanikaly podle toho, jak ve své skryté válce vítězily jednotlivé klany. Dlouho se považovali za nejmocnější bytosti na světě.
Jenže svět, který znali, byl jen malou součástí vesmíru. Z jeho nekonečných dálek se vynořili Kartani, jimž se jejich vlastní svět zdál malý, a kteří se rozhodli ovládnout planetu Zemi a její obyvatele zotročit. Invaze se cizincům podařila. Měli vyspělou techniku a zbraně, které ty lidské stonásobně předčily.
Jenže svět, který ovládli, už své vládce měl. A ti se, narozdíl od lidí, tak lehce podrobit nenechali…
 

 
A co vy a brutální sci-fi tohoto ražení?
Máte rádi a nebo se mu raději vyhýbáte?
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print