Copatá máma

Místo mladických radovánek, zdravého stresu před maturitou a rozhodnutí, kam pokračovat na vysokou, musí devatenáctiletá Lucie řešit o něco vážnější věci, když jednoho krásného rána zjistí, že je těhotná. Život i priority se jí převrátí vzhůru nohama a stojí před rozhodnutím, zda si dítě ponechat nebo ne. Jak bude reagovat tatínek, který je sice o kousek starší, ale zato spolu chodí jen 3 měsíce? Dokáže se s touto situací vyrovnat sama Lucie? A dá se skloubit malé dítě a studium vysoké školy?

Prvotina české autorky a nevyléčitelné optimistky Barbory Bečvářové je variací na téma, které už bylo zpracováno nesčetněkrát. Její pojetí je však unikátní v tom, že je částečně autobiografické, což dodává knize na autentičnosti. Celý příběh je proto uvěřitelný a čtivý a je jedním z mála, které jsem obrečela, což se nestává tak často 🙂
Lucie je v knize bezesporu ústřední postavou a dostává také největší prostor. Všechny další postavy jsou představeny pouze v základu a možná je škoda, že se jim autorka více nevěnuje. Ale třeba by to byl dobrý námět na další knihu (co z pohledu otce? nebo třeba maminky Lucie? :)). I přes relativně vážné téma je kniha psaná s lehkostí a milým humorem, jehož čtivost podtrhují krátké kapitoly. Přelouskáte ji během večera.
Osobně bych vypustila téma alternativní, byť mi nijak extrémně nevadí a knize dodává na zajímavosti (navíc souzní s autorkou). Prvky smíření se s minulostí i přítomností pomocí řízených meditací na hodinách jógy prostě nejsou mým šálkem kávy a zdravotnictví věřím o kousek víc, než hlavní hrdinka. I přesto bylo hezké o tom číst a sledovat Luciiny myšlenkové pochody a cestu, za kterou si stála.
Nejsem si popravdě jista zařazením Copaté mámy do Young Adult literatury či mezi dívčí romány – může působit dosti antikoncepčně :), ale asi závisí spíše na každé dívce či ženě. Myslím, že mnohem více může vyhovovat mladým ženám okolo 30, které už děti buď mají nebo plánují. Ty zasáhne určitě. Starší Zkušenější ženy si zase rády zavzpomínají. A muži by případně mohli být zaujati ryze ženským pohledem, kdyby chtěli – ať je nevylučuji 🙂
Hodnocení


Copatá máma – Barbora Bečvářová
Yoli, 2016, 264 stran
978-80-7549-051-3
Anotace

Lucii je devatenáct, má pár měsíců před maturitou a spoustu plánů do budoucna, když naprosto neplánovaně otěhotní. Po počáteční nejistotě se rozhodne dítě si nechat, i když vyrovnat se s tím, že z ní bude máma, není vůbec snadné. Lucie se mění z potřeštěné středoškolačky v dospělou ženu a zároveň musí vyřešit vztah k Tomášovi, své dlouholeté a donedávna platonické lásce, se kterým miminko čeká. Dokáže jejich čerstvé zamilování zvládnout takovou zkoušku? K tomu se ještě přidává Luciin komplikovaný vztah k rodičům a spousta starostí o budoucnost… Čtivý a svěže působící román byl částečně inspirován autorčinou zkušeností s neplánovaným těhotenstvím v posledním ročníku střední školy.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print