Deníček moderního páru

Deníčky všude, kam se podíváme 🙂 Ten o moderním páru dostal přítel k Vánocům a tak neunikl ani mému čtenářskému oku. Autory tohoto dílka jsou Zuzana Hubeňáková, kterou znáte z blogu na iDnes a knížky Vstupte bez klepání, a Dominik Landsman – nejznámější otec na mateřské v naší republice a autor už dvoudílného Deníčku moderního fotra.

Deníček moderního páru je jakýmsi prequelem Deníčků moderního fotra, neboť v něm sledujeme životy Čeňkových rodičů – Nataši a Jindřicha – před jeho příchodem na svět. V jednotlivých kapitolách poznáváme tento pár od prvního seznámení, přes prvotní oťukávání, první sex, až po sestěhování se a první neshody. Příběh končí, jak jinak, početím Čeňka 🙂
Příběh je sestaven z jednotlivých krátkých situací, střídají se pohledy Nataši i Jindřicha, takže většinu z nich vidíme jak z pohledu ženy, tak z pohledu muže – a ne vždy jsou tyto pohledy stejné… Nevyhneme se klasickým situacím jako jsou návštěvy příbuzenstva, okupování koupelny, úklid nebo třeba setkání s dávnými láskami či finanční problémy.
A nyní trošku subjektivního pohledu – celé je to strašlivě prvoplánové. Muž je skrblík a malé špatně oblíkané čuně, žena čeká na prince na bílém koni a věří kartářce – a to je jen část z klišé až na půdu. A je to opravdu škoda, protože oba autoři umí psát velmi vtipně. Více jim ale evidentně sedí příběhy z každodenního života, než uměle vytvořený příběh, který je místy hodně natlačený tak, aby byla situace co nejvtipnější. Deníček moderního fotra sleduji na Facebooku téměř od začátku a málokdy mě zklame, ale tato příběhová rovina mi k Dominikovi vyloženě nesedla.
Ale (!) abych knihu nepředstavila nějak moc negativně – možná už jsem příliš rozmlsaná… Když četl Deníček přítel, prakticky se celou dobu smál. A není jediný z mého okolí, komu se líbil. Tudíž jej rozhodně nezatracujte, mě jen prostě asi nesedl a/nebo jsem se nějak nedokázala povznést nad tu obrovskou nadsázku… ale tak to chodí 🙂
Hodnocení
 

Deníček moderního páru – Dominik Landsman, Zuzana Hubeňáková
Ikar, 2016, 224 stran
978-80-249-3246-0
Anotace
Kdo by neznal eskapády „moderního fotra“, které Dominik Landsman zachytil ve svých úspěšných Deníčcích? Nová kniha, kterou napsal společně s blogerkou a spisovatelkou Zuzanou Hubeňákovou, se pouští na stejnou půdu, ale zpátky do doby, kdy ještě nebyl otcem. Jindřich a Nataša s ironií a černým humorem sobě vlastním popisují své seznámení, sestěhování a nakonec i početí dítěte a mezitím neodolatelně glosují rozdíly mezi muži a ženami, vztahové stereotypy, různé fáze zamilovanosti nebo nástrahy společného bydlení. Deníček moderního páru zachovává styl předchozích dílů, ale díky spoluautorství je bohatší o dva rozdílné, ale srovnatelně humorné styly. Pojďte zjistit, co se dělo předtím, než na svět přišel Čeněk!
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print