Fantastická zvířata a kde je najít

Kdo by nemiloval Harryho Pottera 🙂 Ano, je i mou slabinou – vyrůstala jsem na něm, knížky četla asi tak stokrát (pokaždé, když vyšel další díl, přečetla jsem znovu i všechny předcházející a pak ještě x-krát všechny dohromady), filmy miluji i přes všechny odlišnosti děje a každé Vánoce si dáváme filmový maraton. Takže všechny knihy související s touto sérií jsou prostě must-have!

Fantastická zvířata a kde je najít si ke mě hledala cestu dlouho. Dlouho jsem totiž (marně) čekala, až seženu výtisk, který bude ladit k mým Bajkám Barda Beedleho a Famfrpálu v průběhu věků – tj. tento:
zdroj: albatros.cz
Bohužel je ale nesehnatelný, takže jsem zamáčkla slzu v oku a pořídila si novější vydání (a teď mám naopak tendence k němu koupit stejné Bajky a Famfrpál :)), aby hned vzápětí vydali ještě hezčí ilustrované vydání… paráda… Ale, mám ho.

Fantastická zvířata a kde je najít napsal slavný Mlok Scamander (a Rowlingová mu vlastně určitě nijak nepomohla), kterého někteří znáte třeba z filmu, jehož předlohou rozhodně není 🙂 Fantastická zvířata jsou totiž pouhou encyklopedií, atlasem, příručkou… o všech zvířatech v kouzelnickém světě. Aktuální vydání obsahuje již i všechnu (nejen) americkou havěť, která se objevila ve filmu, původní vydání, o němž jsem psala výše, je ještě nezahrnovalo.

Abecední seznam zvířat je zajímavý, obsahuje i úsměvné pasáže, ale co si budeme namlouvat, příliš čtivý není 🙂 Díky útlosti knížky jej však přelouskáte za chviličku a poskytne vám alespoň malý záchvěv radosti z objevování oblíbeného kouzelnického světa. Vše doplňují i krásné černobílé ilustrace. Vzhledem k tomu, že jsem ještě neviděla film s Mlokem (shame on me!), určitě do nich ještě nahlédnu jednou, abych se podívala, co jsou ty potvůrky z filmového plátna zač. A kdo ještě jako já neviděl, lákám vás ukázkou, kde se to zvířátky jen hemží 🙂

Hodnocení



Fantastická zvířata a kde je najít – J. K. Rowling / Mlok Scamander
Fantastic Beasts & Where to Find Them, překlad Pavel Medek, Helena Šváchová a Petr Eliáš
Albatros, 2017, 143 stran
978-80-00-04710-2
Anotace
Alespoň jeden výtisk knihy Fantastická zvířata a kde je najít vlastní téměř každá kouzelnická domácnost v celé zemi. Nyní, po omezenou dobu, mají i mudlové příležitost zjistit, kde žije pětinoh, čím se živí kluběnka a proč není dobrý nápad nechávat za dveřmi mléko pro bodloše.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print