Finský Kolibřík bez příkras

U severské literatury často oceňujeme popisy přírody i tradiční skandinávskou kulturu a vyspělost. Debutový román finské autorky Kati Hiekkapelto vás z této iluze rychle vymaní. Zavede vás totiž do betonové džungle města plného předsudků, přistěhovaleckých problémů, opilců, nevěrníků a zarytých běžců.

Anna Fekete je Maďarka, která se i z rodinou ve svých 9 letech přistěhovala z tehdejší Jugoslávie do Finska. Nyní má dostudovanou školu a nastupuje jako vyšetřovatelka na policejní oddělení sverofinského městečka, ve kterém vyrůstala. A hned první den ji čeká případ, který se rozhodně neobjevuje každý den. Na běžecké dráze v okrajové části města je nalezena zastřelená žena.
Anna se tak společně se svými kolegy, kteří jí v rámci možností usnadňují první dny v práci, vydává po stopách vraha. Aby toho nebylo málo, za parťáka samozřejmě dostává největšího morouse celého oddělení Eska, který nejen, že je rasista, ale ještě má velmi kladný vztah k alkoholu. Vyšetřování však relativně záhy končí na mrtvém bodě – stopy nejsou, výslechy nikam nevedou a vražednou zbraň – brokovnici – vlastní a používá půlka Finska na lov kachen. Nové světlo však do případu vnese druhá vražda, která se až příliš podobá té první. Je jasné, že se jedná o sériového vraha a kolotoč vyšetřování se rozjíždí naplno.
Román Kolibřík je neuvěřitelně mnohovrstevný. Dotýká se palčivých otázek současného světa – v popředí je to právě tematika přistěhovalectví, která je vykreslena jak na příběhu Anny, tak i na druhém menším případu kurdské dívky, který vyšetřuje. Téma menšin, a to nejen těch rasových, se prolíná prakticky celým příběhem. Skvěle je také rozpracována psychologie postav, protože kromě Anny nahlížíme také do příběhů jejích spolupracovníků, kde právě nacházíme další současné problémy – nevěru, odcizení, alkoholismus…
Nejvýraznější je však samozřejmě vnitřní svět Anny. I když se považuje za Finku každým coulem a mluví zcela plynně finsky, stále se cítí jako imigrantka. Umocňuje to i prostředí, do kterého se zpět dostává a připomíná jí strastiplné dětství. Bratr, se kterým se opět začne stýkat, a pravidelné telefonáty s matkou, jež se odstěhovala zpět do rodného kraje, jí v tom moc nepomáhají. Nevyhne se ani problémům spojeným s novým stresovým zaměstnáním a velkým tlakem.
Kolibřík je prvním dílem plánované série (Kati Hiekkapelto vydala dosud 3 díly, u nás vyšel prozatím pouze Kolibřík) a další díly si 100 % nenechám ujít, protože mne dokázala jaksepatří navnadit. Své jistě říká i to, že druhý díl – Suojattomat (Zranitelní) získal cenu za nejlepší finský detektivní román roku a ve Finsku se stal jednou z nejprodávanějších knih roku 2014. Máme se tedy na co těšit!
Hodnocení
 

Kolibřík – Kati Hiekkapelto
Kolibri, překlad Linda Dejdarová
Host, 2016, 380 stran
Anotace
Napínavý začátek nové detektivní série, ve kterém se vyšetřovatelka Anna Fekete na severu Finska zabývá palčivými problémy přistěhovalectví.
Má maďarské kořeny a narodila se v bývalé Jugoslávii. Někdejší uprchlice Anna Fekete se po delší době vrací do severofinského přímořského městečka, ve kterém od devíti let vyrůstala, a nastupuje k policii jako vyšetřovatelka. Ačkoli se v nové vlasti už zcela integrovala, ve svém nitru se stále cítí jako cizinka. Jeden z jejích kolegů se navíc netají svou xenofobií.
Během Annina prvního dne v nové práci je v nedaleké obci nalezena mrtvola mladé ženy, kterou kdosi zblízka zastřelil brokovnicí. V kapse její bundy policie objeví přívěsek zobrazující aztéckého boha. Brzy následuje další vražda a vše nasvědčuje tomu, že útoky má na svědomí sériový vrah. Dokáže ho Anna dostihnout, než udeří znovu?
Annin spánek narušuje i další případ. Na tísňovou linku zavolá Bihar, kurdská dívka, která se bojí o svůj život. Při výslechu, k němuž je předvolána se svými příbuznými, odmítá spolupracovat. Má snad strach z vlastní rodiny? Dokud Bihar nezačne mluvit, musí Anna hledat důkazy jinde.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print