Generátor prchavých okamžiků

Poetický Generátor prchavých okamžiků byl pro mne první knihou, jejíž vznik jsem sledovala od samého počátku – vznikla totiž díky podpoře fanoušků na crowfundingovém portále Startovač.cz. Jejího autora – Marka Nawratha – jsem do té doby neznala, zaujal mě však svým vtipem, způsobem psaní i otevřeností natolik, že jsem neodolala a budoucí výtisk si také „předplatila“.

Marek Nawrath je zcela evidentně muž mnoha umů – kromě vystudované matematiky se věnuje či věnoval také žurnalistice, blogování, cestování a bůhví čemu ještě 🙂 Má totiž třeba také fashion blog a téměř denně obohatí svět o úsměvnou glosu na Twitteru. Ale zpět ke Generátoru prchavých okamžiků… Jeho krása je znásobena i umem druhého z autorů – ilustracemi ji doplnil a pozvedl na vyšší úroveň Radek Petřík, jemuž dal Marek Nawrath (téměř) volnou ruku například v rozložení textu či typu ilustrace. Zajímavé je, že se společně potkali „na živo“ až ve chvíli, kdy už bylo jejich společné dílo v tisku – přečíst si o tom můžete třebas tu.
O čem tedy útlé dílko je? Dovolím si využít slova samotného autora, jedná se o „…možná až docela nesourodou hromádku kratičkých textů. Při prvním nahlédnutí to tak opravdu může vypadat. Těžko se tomu vyvarovat u dílka, které vlastně vznikalo několik let. Jedno však mají všechny stránky knihy společné: okouzlení okamžikem. Okouzlení okamžikem po výstupu na karpatský vrchol, okouzlení při pohledu na pohyb letních šatů, okouzlení po objevu zvukomalebné slovní hříčky.“ (zdroj)
 
 
Jediné, s čím bych nesouhlasila je, že mi ani na okamžik nepřišlo, že by byla sbírka nějak nesourodá. Každý si v ní najde to svoje, dá se v ní listovat od začátku do konce a zase zpět, a pak ji otevírat náhodně na různých stranách… vždy Vám vykouzlí úsměv na tváři svou lehkostí. Ať už se jedná o „reklamní slogan“, slovní hříčku, či rýmovanou glosu, spojuje je právě ono okouzlení poetičností našeho krásného jazyka. O ilustracích, které k nim perfektně sedí, nemluvě.
Generátor prchavých okamžiků je přesně tou knihou, kterou sice přečtete během pár okamžiků, ale budete se k ní vracet vždy, když Vám bude ouvej, nebo si prostě budete chtít projasnit den. A za to patří autorům velké díky.
Hodnocení
 

Generátor prchavých okamžiků – Marek Nawrath, Radek Petřík
Jonathan Livingston, 2016, 112 stran
978-80-7551-011-2
Anotace
Sbírka textových miniatur. Trocha poezie, špetka humoru, kávová lžička erotiky, hrst slovních hříček.
 
Jsou dny, kdy se daří
dny, kdy mám prostě kliku
roztáčím s ní generátor
prchavých okamžiků
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print