Jak uniknout únosci? Metodou 15/33

Zločinci zaměřující se na únosy těhotných mladých děvčat. Lisa, šestnáctiletá geniální studentka z bohaté rodiny, která se svým rodičům „pochlubí“ těhotenstvím až v sedmém měsíci. Agent FBI Liu neúnavně pátrající po zmizelých. To jsou hlavní „hrdinové“ debutu americké spisovatelky a advokátky Shannon Kirk.

Metoda 15/33 vyšla poprvé v roce 2015 (u nás vyšla letos v květnu), posbírala několik cen, vyšla ve více než 20 zemích a stala se světovým bestsellerem, který dokonce bude zfilmován. Ale stojí opravdu za to? Čtenářské žebříčky ukazují spíše střízlivá hodnocení – mezinárodní Goodreads 73 %, ČBDB.cz dokonce pouze 67 % – a mě nezbývá, než jim dát za pravdu.
Lisa je nesporně geniální, prakticky smýšlející, nebojácná, cynická, bez emocí a zcela jasně uvažující nad svými možnostmi. A taky sama trošku větší psychopat, než její únosci. Čísly si označuje předměty, které povedou k její záchraně, a které jí neopatrný únosce nevědomky poskytuje, ale také počet dnů, jenž zbývají k její finální pomstě a záchraně. Vše propočítává na vteřiny, vše má dokonale promyšlené. Celou přípravu i provedení plánu dokáže i přes svůj požehnaný stav. Je tomu ale opravdu tak?
Příběh je vyprávěn ich formou, zprvu zejména z pohledu Lisy, později pak i z pohledu agenta FBI, který po unesených dívkách pátrá. A právě části, v nichž vystupuje agent Liu, jsou řádově o dost zábavnější, než nekonečné propočty a úvahy Lisy. V příběhu se navíc často objevují také její zážitky z minulosti, ale i budoucnosti (takže od určité části víte, jak příběh dopadne a jen čekáte, jak k tomu dojde).
Upřímně – na základě anotace jsem očekávala více, knížkou jsem se doslova musela prokousat, protože až na ojedinělé chvilky mne vlastně nebavila a připadala mi nereálná / předimenzovaná. Nijak tím nesnižuji velmi dobrý nápad i pointu, jež by si ale zasloužily lepší zpracování. Chyby a překlepy v textu bohužel knize taktéž nepomáhají.
Hodnocení
 
 

 


Metoda 15/33 – Shannon Kirk
Method 15/33, překlad Petr Červený
Omega, 2017, 376 stran
978-80-7390-570-5
Anotace
 
Představte si bezmocnou, šestnáctiletou, těhotnou dívku, kterou právě někdo unesl z domova a naložil do špinavého auta. Jenže: dívka je sociopatka, má IQ na hranici geniality a je to skvělá manipulátorka. Od první chvíle únosu touží po dvou věcech – ochránit své nenarozené dítě a nemilosrdně se únosci pomstít. Promyšleně a s klidnou hlavou kalkuluje a čeká na správný okamžik k útoku. Tento thriller je o tom, co se stane, když oběť je stejně bezcitná jako únosce. Příběh plný zvratů vede k zamyšlení, kdo je tu vlastně oběť a kdo agresor.
 

 
Pokud byste měli větší chuť na mladou psychopatku, než jsem měla já, nakupujte třeba v Knihy Dobrovský. Já děkuji za poskytnutí recenzního výtisku nakladatelství Omega.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print