Jarní přípravy – Balkon k nakousnutí

Pro dnešní první jarní den jsem si pro vás připravila chuťovku v podobě jedlého a přitom rozkvetlého balkonu. Praktická příručka Balkon k nakousnutí od anglické autorky Alex Mitchell vás provede nejen zákoutími londýnských balkonů a teras, ale představí i praktické rady pro všechny majitele teras a balkonů, kteří by jej chtěli využít pro praktické pěstování jedlých plodin. A je jedno, jestli máte vlastní velkou terasu nebo jen pár květináčků za oknem…

Jak ze svého balkonu nebo terasy vytvořit krásné, ale současně „funkční“ zákoutí? Jak pěstovat rostliny s minimem nákladů? Které plodiny jsou pro balkonové pěstování nejvhodnější? Tohle vše a mnohé další se dočtete právě v Balkonu k nakousnutí.,.
Kniha je rozdělena na několik částí, ve všech však objevíte spoustu zajímavých informací určených pro všechny začínající balkonové zahrádkáře. Nejen, že se dozvíte, které plodiny se pěstují tak snadno, že to zvládne (skoro :)) každý, nebo které jsou vhodné právě do malých prostor. Čeká vás také relativně podrobný návod jak je pěstovat – od zasazení, přes hnojení, až po sklizeň. Kromě toho se dozvíte například které rostliny se dají pěstovat u sebe v jednom truhlíku (a ještě jim to bude svědčit) a nebo i konkrétní nápady pro vysazení květináčku s přísadami na koktejly (i s receptem na daný koktejl :)).
Alex Mitchell ve své knize rovněž představuje hned několik nápadů na pěstování plodin s minimálními náklady – najdeme zde třeba květináče s plechovek od čaje, využití starých košíků nebo okapů a (můj oblíbený) květináč zasazený do starého věšáku na klobouky, který nejen, že slouží jako opěra pro popínavé rostliny, ale i jako věšák pro závěsné košíky – třeba s jahodami.
Kromě toho v knize najdete také spoustu inspirace – jedlá zákoutí z balkonů, teras nebo třeba osázených střech z celého světa. Nechybí ani tipy pro stinný balkon nebo větrnou terasu. Vše doplňují i další zajímavosti, jako je například možnost chovu včel na střechách domů nebo hydroponie.
Jedinou nevýhodou, na kterou jsem došla až při praktickém využití, je, že některé odrůdy (například rajčat nebo paprik), o kterých autorka v knize mluví, u nás nejsou k dostání. Nicméně je samozřejmě lze nahradit jinými, jen si je člověk musí najít – trošku více číst popisky a zvolit odrůdu podobnou. A samozřejmě – pokud jste již zdatný zahrádkář, může se stát, že v knize až tolik objevného nenajdete. Pro inspiraci je ale i přesto moc hezky pojatá.
Já už mám naplánováno a čekám, až vzejdou sazeničky všeho, co jsem si na balkon namyslela, tak se těším 🙂
Hodnocení
 

Balkon k nakousnutí – Alex Mitchell
The Edible Balcony, překlad Jana Srbová
Metafora, 2012, 160 stran
978-80-7359-333-9
Anotace
Zapomeňte na zahrady, trávníky, záhony – nic z toho nebudete potřebovat. K tomu, abyste si vytvořili svůj miniaturní ráj k nakousnutí, vám stačí pouhý balkon nebo jen truhlík za oknem.
Alex Mitchellová, městská zahradnice s velkými zkušenostmi, už měla po krk knížek, které pokaždé předpokládají, že máte k dispozici obrovské lány, a tak napsala svou vlastní. Z ní se dozvíte, jak si pořídit „jedlý“ balkon už během jediného víkendu, a ještě přitom zužitkovat různé vysloužilé věci. Vaše městská minizahrádka vás pak bude zásobovat nejrůznějšími zdravými pochoutkami – bylinky se mohou pnout po zdi, salát si může hovět v kusu starého okapu, fazole a rajčata budou šplhat třeba po vyhozeném stojanu na klobouky.
Taky už to vidíte před sebou? Parádní posezení vysoko nad zemí, v srdci města, a přitom jste obklopeni hrozny vína, rajčaty, citrony a salátem jako na zahrádce. Pouliční ruch lomozí kdesi hluboko pod vámi. A jestli máte jen pár květináčů nebo celou střešní terasu, na tom už zase tolik nezáleží.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Buffer this page
Buffer
Email this to someone
email
Print this page
Print