Když už jsme je všichni poznali (kniha i film)

Fenomén knihy Me Before You (Než jsem tě poznala) mě v době, kdy vyšla, nějak minul. Není to zrovna typ knih, které bych vyhledávala. Pak jsem ale četla hned několik článků, které se vyrojily v souvislosti s nově vydaným pokračováním After You (Život po tobě), zjistila jsem tak plus mínus o čem děj je a navíc objevila i film 🙂 A hraje v něm Daenerys Emilia Clarke, což se mi zamlouvalo.

Protože jsem ale děvče poctivé a pokud je film natočený podle knížky, snažím se vždy nejdříve přečíst původní předlohu, došlo i na mě. Díky mnoha výše zmíněným článkům jsem prakticky věděla, o čem kniha bude i jak končí. To mi kupodivu na čtivosti textu neubralo, a tak jsem 408 stran měla brzy za sebou. A stejně mě to dojalo (což pravda není tak složité, i to je jeden z důvodů, proč podobné dojáky moc nečtu :))…
zdroj: bux.cz
Příběh je to silný, o tom není žádná. Jakkoli se někomu může zdát jednoduše podaný, nemyslím si, že by to bylo na škodu. Přece jen píše Jojo Moyes pro určitou skupinu čtenářek, která očekává určitý styl a je to to, co se jim líbí. Ani mě nijak nevadil. Je to vyvážená směsice sladkobolných řečí, naivity, konfliktů i složitých filozofických otázek. Díky tématu mě oborem blízkému jsem si to dovedla představit relativně živě a dokonce si myslím, že se autorka nebála jít ani do ošemetných témat, která k danému onemocnění prostě patří (a ano, samozřejmě to neobsahovalo vše). Nikdo ale ale neočekává odbornou literaturu 🙂
Film jsem shlédla asi týden po dočtení knihy. Stejně mě, mrcha, zase dojal 🙂 Četla jsem několik názorů ohledně toho, že se děj filmu nedrží knihy. Osobně jej nesdílím. Je samozřejmé, že film nebude slovo od slova kopírovat text své předlohy. Některé pasáže byly vypuštěny či zkráceny, ale z pohledu příběhu mi ve snímku nijak zvlášť nescházely. Jedním z překvapení filmu pro mě byl Matthew Lewis v roli Louisina přítele – sportovního fanatika Patricka. Kupodivu mu role sedla a (aspoň pro mě) v ní byl uvěřitelný a nepředstavovala jsem si Nevilla.
Dobrý výkon podle mě předvedl představitel Williama Sam Claflin, pro nějž muselo být natáčení relativně náročné. Naopak Emilia Clarke v roli Louisy mi nakonec moc nesedla. Možná to bylo její obrovskou výrazovou škálou, kterou předváděla prakticky neustále a nějak jsem se nemohla odtrhnout od toho, jak moc zrovna cení zuby nebo jak vysoko až dokáže vytáhnout nebo ohnout obočí 🙂
Celkový dojem z filmu mám však spíše pozitivní. Na plný počet hvězdiček by to nebylo, ale oceňuji, že na to, že to byl film podle knižního příběhu, tak:
  1. stejný děj jako kniha.
  2. Není nijak překombinovaný, nejsou tam další postavy, které tam nemají co dělat a současně tam nikdo podstatný nechybí.
  3. Lze jej sledovat a pochopit i bez předchozího přečtení předlohy.
Hodnocení filmu
 

 

zdroj: bux.cz
Než jsem tě poznala – Jojo Moyes
Me Before You, překlad Lucie Mikolajková
Ikar, 2014, 408 stran
978-80-249-2188-4
Anotace
 
Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivního Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise… Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje.
 
Hodnocení knihy
 
 
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print