Láska v prachu hvězd

Grace, Henry a středoškolská láska – další americká plytká lovestory? Kdepak, nenechte se zmýlit názvem, všechno je jinak. Ona kulhá, chodí oblékaná jako kluk, moc o sebe nedbá a umí být pěkně jízlivá a protivná. Přesto nezapře velkou inteligenci i talent na psané slovo. On je obyčejný 17letý kluk, který nikdy nepoznal lásku, ale je nenapravitelný romantik, který vybočuje z řady leda tak tím, že nedělá žádné průšvihy, které by k jeho věku patřily. Co je svede dohromady?

„Vždycky jsem si myslel, že chvíle, kdy potkáte lásku vašeho života, bude jako z filmů. Samozřejmě ne přesně jako z těch filmů, kdy všechno běží zpomaleně a vlasy povlávají ve větru a do toho nastupuje instrumentální hudba. Ale myslel jsem si, že v tom bude aspoň něco, chápete? Srdce jeden úder vynechá. Záchvěv duše, kdy něco uvnitř vás vykřikne „Můj ty bože. Támhle je. Konečně, po celé té době, támhle je.“

No, jak asi tušíte, takhle idylické to nebylo 🙂 Henryho a Grace ale přece jen osud svede dohromady – začnou spolupracovat na školním časopise. A zatímco časopisu se vylézt na světlo světa moc nechce, Henry a Grace si začínají být blízcí. Stíny minulosti jim ale kladou do cesty nejednu překážku. Dokáží ji překonat? A chtějí to vůbec?
Hlavním hrdinům zdatně sekundují i další postavy z Henryho strany. Ať už jsou to jeho hippie rodiče, rebelská geniální starší sestra nebo nejlepší kamarádi Lola a Muray. Lola je lesbička, která se nebojí o tom otevřeně a bez příkras mluvit, Muray je hrdý Australan a trošku macho (ale jen na oko :)) a Henryho neváhají v jeho snažení o Grace patřičně podporovat.
Láska v prachu hvězd je neobyčejná ve všech ohledech. Je moderní a přesto velmi romantická, donutí vás přemýšlet a současně dokáže pobavit. Atmosféra knihy se s přibývajícími stránkami více dramatizuje, až vás na konci zcela pohltí, pak překvapí a nakonec zaskočí. A zasáhne tak, že byste to rozhodně nečekali. Jedním slovem: „Uff“!

„Příběhy se šťastným koncem jsou jen příběhy, které ještě nebyly dovyprávěny.“

Hodnocení


Oficiální obálka je modrá, díky účasti na narozeninách Yoli se mi dostala do rukou tato limitovaná edice 🙂
Láska v prachu hvězd – Krystal Sutherland
Our Chemical Hearts, překlad Ondřej Kronich
Yoli, 2017, 304 stran
978-80-7549-285-2
Anotace

Henry Page ještě nikdy nebyl zamilovaný. Je beznadějným romantikem, který stále čeká, že se jeho první velká láska objeví na scéně ve zpomaleném pohybu, srdce vynechá úder, vše bude podkreslovat instrumentální hudba. Proto když se z ničeho nic objeví ve škole Grace Townová, neupravená holka chodící o holi a v klučičím oblečení, Henry jen stěží může tušit, že se má jeho život obrátit naruby.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print