Můra noční, předvánoční aneb Ukradené Vánoce

Filmovou klasiku, jakou jsou Ukradené Vánoce, znají skoro všichni (i když, některým v Knižní šifře dokázaly pěkně zatopit :-)). Jejich původní předloha je ale knižní. Je to první kniha, kterou tehdy ještě neznámý režisér a animátor Tim Burton napsal a samozřejmě i sám ilustroval…

Pro filmu-znalé není děj Můry noční, předvánoční žádným tajemstvím, je ho tam naopak oproti filmu o něco méně. Celý příběh je ale veršovaný a je postaven zejména na vizuální stránce – ilustrace nad textem výrazně převažují. I přesto ale dokáže autor v pár verších shrnout krásně celý úsměvný děj o tom, jak se pán Halloweenska Jack Skeleton rozhodne, že jej všudypřítomný děs nebaví a začne místo Santy konat dobro 🙂

Velká poklona určitě patří překladateli – Richard Podaný si dokázal s květnatým jazykem i výrazy v češtině méně častými (přece jen se jedná o americké Vánoce) pohrát naprosto špičkově, ostatně posuďte sami:

„Ačkoli si Jack myslel, jak moc slibně to zní,
Jeho představa Vánoc byla silně makabrózní.“
(s. 26)

Necelých 50 stránek, z nichž je většina ilustrovaných, přečtete za malou chvilku, budete se k nim ale zaručeně vracet – a třeba si vytvoříte i novou vánoční tradici 🙂 A kdybyste náhodou nikdy neviděli film plný krásných písní, mrkněte na trailer, určitě vás navnadí!

Hodnocení


Můra noční, předvánoční – Tim Burton
The Nightmare before Christmas, překlad Richard Podaný
Argo, 2014, 46 stran
978-80-257-1109-5

Anotace

Seznamte se s Jackem Skelingtonem, pánem Halloweenska! Po více než dvaceti letech od prvního vydání vychází také u nás legendární Můra noční, předvánoční kultovního režiséra Tima Burtona. Bizarní královstvíčko, kterému Jack vládne, se každoročně stará o „hladký“ chod Halloweenu. Ale co dělat, když jedinečný večer skončí? Když Jack objeví Vánoční město, dostane fantastický nápad, jak zahnat nudu: letos ušetří Santovi práci. Ale může vzejít něco dobrého z toho, když si slavný červený oblek natáhne kostlivý hubeňour? To se dočtete v Můře noční, předvánoční.


Četli jste Můru noční, předvánoční – třeba v rámci Čtenářského klubu na ČBDB.cz?

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print