Nikdo nemůže zmizet Beze stopy – Mary Torjussen

Když Hannah přijede ze služební cesty, čeká ji doma naprostý šok. Její přítel Matt zmizel i se všemi věcmi a v celém domě to vypadá, jako by tam ani nikdy nežil. Hannah navíc ani v mobilu nenachází jeho telefonní číslo nebo jedinou smsku či e-mail, kterou si kdy vyměnili, stejně jako jakoukoli fotku. Co se to stalo a kam Matt zmizel?

Přijde Vám to celé zvláštní? Taky, že je! Britská autorka se seversky znějícím jménem Mary Torjussen rozehrává skvělou etudu, v níž nevíte, co je vlastně pravda. Hannah je velmi zvláštní osobností – v úvodu knihy je to sebevědomá a úspěšná zaměstnankyně účetní firmy s nadějí na brzké povýšení, jak ale děj postupuje, stává se z ní mnohem lítostivější, bláznivější a nepochopitelnější člověk, který se marně snaží Matta vypátrat. Ono se na jednu stranu není čemu divit, jak byste se chovali vy, kdyby vás bez jediného slova, jediného náznaku a jediné stopy, že vůbec kdy existoval, najednou opustil partner?

„Vzala jsem si polštář z Mattovy půlky postele a schoulila se na něj. Voněl čistě a vypraně, po Mattovi ani stopy. Po tvářích mi stékaly slzy, a ať jsem si je otírala sebečastěji, za chvíli tam byly zase. Když jsem si představila, jak si Matt všechno balí a odchází, bez varování, bez jediného slova vysvětlení, bylo mi, jako by mi srdce svírala pěst a pevně ho tiskla. Skoro jsem nemohla dýchat.
Kam Matt zmizel?“ (s. 21)

Nic ale není tak černobílé, jak vypadá. Hannah se snaží po Mattovi pátrat, hledá útěchu u svých přátel a zaměstnání jde stranou. Více a více se noří do zhoubné spirály, až k ní postupně čtenář přestává mít takové sympatie a říká si, jestli by toho raději neměla nechat, když to evidentně nestojí za to a jen si ničí život. Velké vyvrcholení vás v tu chvíli teprve čeká, o něm si už ale musíte přečíst sami. Abych parafrázovala Mistra Karla… tak to jsem nečekala 🙂

Beze stopy je beze-sporu skvělým thrillerem s prvky napětí i psychologického románu. 328 stran slupnete jako malinu, protože vás autorka nenechá vydechnout a zajímavost příběhu dokáže udržet až doslova do posledního slova epilogu.

Hodnocení


Beze stopy – Mary Torjussen
Gone Without a Trace, překlad Jana Jašová
Ikar, 2017, 328 stran
978-80-249-3417-4

Anotace

Hannah je atraktivní, cílevědomá a úspěšná. Ve velké účetní firmě, kde pracuje, ji podle všeho brzy čeká povýšení, a tak se plná elánu vrací ze služební cesty z Oxfordu do Liverpoolu za „svým“ Mattem. Namísto otevřené náruče ji však čeká pořádný šok – doma nejenže nenachází svého přítele, ale ani žádné jeho věci, dokonce i jeho účty na sociálních sítích jsou smazány. Jak může člověk jen tak zmizet? Jak může beze stopy zmizet tak, jako by předtím ani neexistoval? Hannah se ze dne na den ocitne na dně. Nedokáže se soustředit na práci, přestane o sebe dbát, nejí, nespí. Postupem času začíná mít pocit, jako by jí Matt chtěl dát přece jen nějakou zprávu. Dostává podivné esemesky, dokonce doma rozpozná stopu důvěrně známé kolínské a ve váze jí kdosi vymění květiny za čerstvé… Psychologický thriller pro všechny fanoušky Dívky ve vlaku, Zmizelé a vypravěček, jimž není radno věřit všechno, co říkají.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print