Okamžiky štěstí Patrika Hartla

Český režisér, dramatik a spisovatel Patrik Hartl vplul do českých literárních vod tak úspěšně, že téměř neexistuje nikdo, kdo by jeho knihy – Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Malý pražský erotikon a nebo poslední Okamžiky štěstí – neznal. A kdo nezná knihy, možná zná jeho nakažlivý a velmi typický smích 🙂 – kdo by nevěděl o čem je řeč, pusťte si jej třeba v Show Jana Krause nebo ve Všechnopárty.

Přesně si pamatuji, kdy jsem na jeho knihu narazila poprvé – bylo to před pár lety v tramvaji, kde jeden z cestujících četl právě jeho prvotinu Prvok, Šampón, Tečka a Karel a smál se nad tím, tak, že mi to nedalo a pokoutně po očku jsem se nakláněla tak, abych viděla název knihy. Protože jsem se k ní ale nějak nedostala, mým prvním literárním setkáním s Patrikem Hartlem se nakonec staly právě Okamžiky štěstí

Neobvyklý román vyprávěný skrze dva příběhy, jejichž hlavními hrdiny jsou sourozenci Veronika a Jáchym, se Vám bude postupně otvírat a skládat dohromady, až vytvoří jeden uzavřený celek. Navíc si hned na začátku můžete vybrat, čí příběh budete číst jako první (já začínala od Veroniky).

Příběh života obou sourozenců je vyprávěn velmi jednoduše, ale za to se všemi různými peripetiemi, týkajícími se zejména vztahů. Nechybí humorné situace, pády na dno, vulgarity ani sex. Jak Veronika, tak Jáchym si procházejí množstvím situací, jež jim přichystal život, a které, řekněme si to na rovinu, běžný člověk úplně běžně v takovémto množství nezažívá. Ano, je potřeba vše brát opravdu jako příběh k pobavení i zamyšlení, na kterém je znát, že jej autor skládá tak, aby mu seděl do vyprávění. To nám ovšem nemusí bránit v tom si knihu užít (a celou dobu přemýšlet nad tím, jestli je lepší ji číst „od Veroniky“ nebo „od Jáchyma“ 🙂 )

Jak jsem již zmínila, velkou slabinou příběhu je právě ona jistá nereálnost (například velká naivita některých postav, spousta náhod, podvádění v takovém množství, až je téměř podáváno jako „standard“ každého vztahu, a podobně…) Co je naopak hezké, je prolínání obou příběhů. V jedné dějové linii autor nastíní část situace z pohledu jednoho ze sourozenců a ve druhé polovině knihy se dozvíme další detaily a vysvětlení z pohledu druhého. Celá kniha se také velmi pohodově čte, děj ubíhá, že ani nevíte jak a rozhodně vás nenechá se nudit.

Shrnuto a podtrženo – pokud se oprostíte od toho, že by se to celé s největší pravděpodobností rozhodně nestalo, jedná se o milé a oddychové čtení, které pobaví, neurazí a třeba vás i donutí se zamyslet nad těmi každodenními malými okamžiky štěstí 🙂

Hodnocení


Okamžiky štěstí – Patrik Hartl
Bourdon, 2016, 516 stran
978-80-905173-8-7

Anotace

Vyberte si! Příběh sourozenců Veroniky a Jáchyma budete prožívat podle toho, který začátek zvolíte. Buďto do života skočíte jako Jáchym volným pádem z výšky čtyř tisíc metrů nebo se jako Veronika budete statečně prokousávat citovými nástrahami ode dne ke dni. Prožijete dva příběhy v jednom. Jako on a jako ona. Nebo v opačném pořadí, což bude překvapivě jiné, než byste očekávali… Můžete s nimi hledat štěstí, doufat, věřit, dělat chyby a napravovat je. Budete se o ně bát, fandit jim a zamilovávat se s nimi. A nejenom s nimi. Taky s Eliškou, Kubou, Dedém, Monikou, Viktorem, Amy, Kryštofem, Danou, Viki a Ondřejem. Protože štěstí a lásku hledá každý. I když to zní jako fráze.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print