Podivné tajemství hřbitova Crossbones

Londýnská psycholožka Alice Quentin se představuje v prvním díle detektivní série. A rovnou se ocitá v kruhu vražd velmi podobných těm, které spáchal vrah, jehož posudek má kvůli plánovanému propuštění zpracovat. Jak se s tím popere?

Autorka Tajemství hřbitova Crossbones Kate Rhodes je také londýnskou rodačkou a její původní profesí je učitelství angličtiny. Její série s Alicí Quentin čítá aktuálně již 5 dílů, přičemž v českém jazyce se nám představuje poprvé.
Alice Quentin je renomovaná psycholožka se zálibou v běhání, ale již v úvodu knihy vás překvapí množství vlastností, které byste u psychologa úplně nečekali. Nechtěný „bonus“ v podobě nepříliš pohodové rodinné i vztahové minulosti už jen celou situaci dokresluje. Jejím primárním úkolem v tomto případu je zpracovat psychologický posudek uvězněného Morrise Claye, který je známým vrahů Raye a Marie Bensonových a je obviněn za vraždu v jejich „duchu“. Když ale Alice při jednom ze svých nočních běhů objeví tělo první mrtvé dívky, u níž je rukopis zcela totožný, policie ji požádá o zpracování psychologického profilu pachatele a děj se rozjíždí.

V kůži té dívky byly vyřezány stovky malých, ale hlubokých křížků: na prsou, trupu i vnitřní straně stehen. Mohla jsem jen doufat, že jí je tam vrah vyřezal až po smrti.

 

Kdo je pachatelem? Tajný obdivovatel manželů Bensonových? Někdo z jejich pokračovatelů? Nebo se jedná „pouze“ o shodu náhod? Do podezření policie se navíc záhy dostává i Alicin bratr Will, který není schopen obstarat si alibi – žije sám v dodávce a z důvodu bipolární poruchy podporované drogami je často i několik dnů zcela mimo.

 

Kniha je typickým zástupcem krimi, které se téměř více věnuje osudům hlavních hrdinů, než samotnému spáchanému zločinu. Jako rozjezd série bylo možná potřeba co nejvíce poznat Alici, z pohledu samostatné knížky je to ale trošku na škodu. Vnímavému čtenáři navíc neuniknou ani prvoplánové narážky a od určité části knihy ani samotný vrah. Nehledě na zcela evidentní zálibu Alice běhat zásadně v noci a co nejvíce opuštěnými oblastmi 🙂 Celkově nebylo Tajemství hřbitova Crossbones ničím neobvyklé, osobně dám šanci i dalšímu pokračování – prostor ke zlepšení zde ale jistě je.
Hodnocení
 

Tajemství hřbitova Crossbones – Kate Rhodes
Crossbones Yard, překlad Zdeněk Gazur
Omega, 2017, 336 stran
978-80-7390-184-4
Anotace
Seznamte se s Alicí Quentin, londýnskou psycholožkou s rodinným tajemstvím, která se ocitne ve středu děsivé série vražd. Alice Quentin je psycholožka s bolestnou rodinnou minulostí, ale je chytrá, schopná, má dobrou práci a hezkého přítele. Nyní má napsat posudek na vraha, který bude propuštěn z vězení. Vrcholem jejích dnů jsou dlouhé běžecké výlety Londýnem, při kterých zapomene na komplikované vztahy se svou matkou a bratrem a soustředí se jen na svůj dech. Dokud nenarazí na mrtvolu u bývalého hřbitova pro prostitutky Crossbones Yard. Rány na těle mrtvé ženy nesou rukopis Raye a Marie Bensonových, kteří mučili a zavraždili třináct žen, než byli konečně dopadeni a uvězněni. Pět z jejich obětí nebylo nikdy nalezeno. Všechno se odehrálo před šesti lety a poslední věc, po které Alice touží, je vrátit se do této špinavé stoky Bensonových zvěrstev. Ale když jí policie požádá o psychologický profil vraha nalezené dívky, že se několik let staré události vrací na světlo. Napínavá detektivka Kate Rhodes vás vtáhne do děje a pustí až na poslední stránce.
 


 
Nalákala vás série s Alicí Quentin? Nakupujte například v Knihy Dobrovský! Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega, které nám snad již brzy dodá další pokračování. Díky za váš čas věnovaný čtení nejen těchto řádků a těším se příště!
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print