Štastná sedmička

Jak už jsem Vám slíbila v minulém článku plném grafů, je tu článek o mých TOP 7 knihách za minulý rok, který bude pomyslnou tečkou za rokem 2016 a pak už se budu plně věnovat krásám roku 2017.
Pořadí následujících sedmi knižních lahůdek je zcela záměrně abecední, tu NEJ z nich odmítám vybrat 🙂

zdroj: Knižní klub
Bez šance – Neal Shusterman
Unwind, překlad Petr Kotrle
Knižní klub, 2016, 304 stran
978-80-242-5214-8
Dystopický sci-fi román Bez šance doporučuji, kde můžu. Dostáváme se v něm do světa, kde má každé dítě právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou rozpojit na doslova „náhradní díly“ do sběrných táborů. Technicky pak žijí dál… kam se ale ztrácí duše takto rozpojeného dítěte? Hlavní hrdinové Connor, Risa a Lev se s rozpojením však smířit nehodlají, byť každého z nich vedly k odeslání do sběrného tábora jiné okolnosti…

Blůdička aneb Mystická detektivka z Českého lesa – Radek Coufal
e-bohém, 2015, 311 stran
vyšlo jako e-kniha
Blůdička Radka Coufala mě velmi příjemně překvapila. Knížku jsem si stáhla s tím, že aspoň budu mít co číst na mobilu, ale zamilovala jsem se do ní tak, že jsem z toho mobilu nakonec četla nejen na cestách, ale i doma, kde dávám přednost tištěným 🙂 Silný příběh, neotřelá zápletka, zajímavé deníkové pojetí kombinované s vyprávěním dalších dějových linií. Pecka! Více v samostatném článku.

Ekonomix – Michael Goodwin, Dan E. Burr
Economix, překlad Jaroslav Veis
Paseka, 2014, 304 stran
978-80-7432-492-5
Propluly kolem Vás veškeré ekonomické pojmy ve škole zcela bez zanechání stopy? Zajímá Vás, jak se bude vyvíjet svět v následujících letech? Pokud si říkáte, že byste do této problematiky měli přeci jen trošku nahlédnout, Ekonomix je pro Vás tou správnou volbou… Zcela jednoduše, komixovou formou, ale s dostatečným vysvětlením i odkazy na další doplňkové zdroje, Vás provede základy ekonomie. No neberte to 🙂

Generátor prchavých okamžiků – Marek Nawrath, Radek Petřík
Jonathan Livingston, 2016, 112 stran
978-80-7551-011-2

Velmi poetická knížečka! Sbírka básní či v některých případech spíše rýmovaných glos, aforismů, ale i prostých slovních hříček, je doplněna krásnými ilustracemi, které texty dokonale doplňují. Jeden za všechny:

 


Jak přežít konec civilizace – Magdalena Vožická

Motto, 2013, 272 stran
978-80-7246-681-8
Jedna z prvních knížek zde na blogu – Jak přežít konec civilizace. Praktické rady, doporučení, návod, jak uvařit vránu… Vše v jednom 🙂 A přitom čtivě doplněno příběhem Jindřicha, který se z města stěhuje na vesnici a připravuje se na domnělý konec světa. Líbí se mi na ní, že se jedná o opravdu praktický návod, bez příkras, ale za to s informacemi, po kterých můžete opravdu reálně sáhnout ve chvíli, kdy to nedejbože bude potřeba.
Ještě jsem to já – Lisa Genova
Still Alice, překlad Karina Matějů
Práh, 2009, 244 stran
978-80-7252-272-9
Příběh, který by si měl přečíst opravdu každý a jednoznačně jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Realistická, pravdivá a neskutečně autentická. O životě a smrti i dilematu mezi závislostí na druhých a svobodnou volbou.
Demence se týká čtvrtiny všech lidí starších 85 let. Ze 60 % za to může Alzheimerova choroba. Ve věku nad 60 let jí trpí každý 20 člověk. V roce 2008 jich bylo v České republice na 120 tisíc a jejich počet každým rokem stoupá. Víc asi netřeba dodávat.

Šepot podzemí – Ben Aaronovitch
Wispers Under Ground, překlad Milan Žáček
Argo, 2016, 276 stran
978-80-257-1923-7
Tahle série městské fantasy mě fakt dostala 🙂 Osobně se mi zatím nejvíc líbily Řeky Londýna a právě aktuální poslední díl Šepot podzemí. V něm se dozvídáme zase o něco více o tomto neotřelém světě, ve kterém je součástí policie i neoficiální oddělení pro řešení magických zvláštností, jež zatím čítá celé tři členy. Vřele doporučuji všem milovníkům novodobého pojetí magického fantasy.

A jaké jsou Vaše TOP přečtené knihy za minulý rok?
Napište mi, ráda se nechám inspirovat!
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print