Žila tu Ta přede mnou…

Psychologický thriller vyprávěný ve dvou dějových liniích „tehdy“ a „teď“ Ta přede mnou vás vtáhne svým strhujícím vyprávěním v krátkých kapitolách tak, že jej bez dechu přečtete během pár hodin. Jaký je příběh Jane a Emmy – té před ní?

Jane nedokáže po těžkém emocionálním zážitku zůstat ve svém bytě a proto hledá nový podnájem. Zaujme ji dům ve Folgate Street – obrovské prostory, prosklené stěny, přísně minimalistický styl. Přesně to, co potřebuje pro pročištění mysli. Bydlení v domě má však přísná pravidla – žádné osobní předměty, dekorace, polštářky, knihy… Plus pravidelné vyplňování dotazníku od Správce – systému, který kontroluje kompletně celý dům a klade si za cíl zlepšovat a optimalizovat váš život. Už jen dostat se do podnájmu je v tomto domě téměř nemožné, jeho majitel a současně tvůrce Edward Monkford je velmi vybíravý.

„17. Je lepší lhát a mít nad situací kontrolu než říkat pravdu, která se nemusí vyplatit. Souhlasím O O O O O Nesouhlasím“

Jane ale složitým výběrovým řízením projde a plná optimismu a plánů na nový život se do domu nastěhuje. Druhý den ráno ale objeví před vchodem kytici květin adresovanou Emmě a koloběh zvláštních událostí se rozbíhá. Kdo je Emma a co se v domě kdysi stalo?
 
Minimalistický interiér (zdroj: Wikimedia)
V knize se střídají kapitoly vyprávěné Jane i Emmou a vy postupně zjišťujete, že jsou si jejich příběhy až podezřele podobné. O to více se napjatě prokousáváte pavučinou plnou podezření, tajemství i překvapujících odhalení a čekáte na finální rozuzlení. Krátké kapitoly jen více umocňují rychlý spád ke konci, na němž se konečně dozvíte nejen „kdo?“, ale i mnohem více.

„1. Napište prosím seznam všeho, co považujete ke svému životu za nezbytné.“

Síla příběhu je dána nejen skvělým vypravěčským stylem, ale je postavena také na dobře pojaté psychologii obou hrdinek, jejichž příběh vám nažene husí kůži. Zajímavá je ovšem i sekundární linie příběhu – jak o nebezpečích i výhodách (pře)užívání technologií, tak o smyslu minimalismu a života bez všech nepotřebných věcí.
 
Víte, že…
aneb pár zajímavostí ke knize a jejímu příběhu
  • J. P. Delaney je pseudonymem u nás nepříliš známého, ale oceňovaného britského autora Tonyho Stronga.
  • Kniha se prodala ještě před vydáním do 30 zemí po celém světě.
Anglické vydání knihy (zdroj: Goodreads)
  • Ta přede mnou bude brzy zfilmována – režie se ujal Ron Howard, známý například díky filmu Čistá duše.
  • Folgate Street v Londýně opravdu je, minimalistický dům na Folgate Street číslo 1 v ní ale nestojí. I přesto má svou oficiální stránku s nabídkou k pronájmu, která je součástí marketingu k prodeji knihy.
Hodnocení
 
 

Ta přede mnou – J. P. Delaney
The Girl Before, překlad Milena Pellarová
Ikar, 2017, 344 stran
978-80-249-3408-2
Anotace
 
EMMA se snaží vzpamatovat z traumatického přepadení a se snoubencem hledá místo, kde by mohla začít nový život. Ovšem žádný z bytů, které navštíví, pro ni není cenově dostupný – anebo se v něm necítí bezpečně. Dokud nenavštíví ten dům na Folgate Street. Je to mistrovské architektonické dílo – minimalistický design ze světlého kamene a skla se vzdušnými, otevřenými prostory. Ten dům má ovšem také svá pravidla. Tajemný architekt, který ho projektoval pro svou rodinu, má totiž pro nájemníky celou řadu nařízení a restrikcí – nesmí mít např. žádné knihy, ozdobné polštáře či jiné dekorativní předměty, dokonce ani fotografie. Tenhle prostor má totiž své nájemníky změnit – a také to udělá. JANE prožila osobní tragédii a také ona potřebuje nový začátek. Když objeví dům na Folgate Street, okamžitě ji uchvátí – stejně jako jeho sice trochu odměřený, ale přitažlivý tvůrce. Brzy po nastěhování se však Jane dozvídá o záhadném předčasném úmrtí předchozí nájemnice – ženě, která byla Jane podobná jak vzhledem, tak věkem. Čím více se Jane snaží v onom příběhu rozlišit pravdu od lží, tím více je nucena podřídit se stejným pravidlům, dělat stejná rozhodnutí, stýkat se s těmi samými lidmi a zažívat stejný teror jako ta předešlá…
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print