Život a smrt Maty Hari – příběh Vyzvědačky

Odsouzena za špionáž a velezradu v procesu plném předsudků a manipulací. Zapomenuta, opuštěna všemi, ponechána svému osudu dokonce vlastním právníkem. Přesto předchází před popravčí četu upravena, s hlavou vztyčenou a hrdě. To byl osud slavné Maty Hari, s nímž se můžete seznámit v zatím posledním díle slavného brazilského spisovatele Paula Coelha.

Říká se o ní, že byla „největší“ vyzvědačkou světa a první striptérkou. Když ji ale v 41 letech odsoudili za zavřenými dveřmi k trestu smrti, všechny její známosti jí byly naprosto k ničemu. Paulo Coelho nám Matu představuje z pohledu jí samotné a celý proces pak i z pohledu jejího advokáta. Po úvodní scéně, v níž dojde k osudnému rozsudku i popravě, je příběh vyprávěn formou dopisu, který Mata o svém životě před smrtí napíše a předává právě svému právníkovi. V poslední třetině knihy na něj advokát navazuje a dovysvětluje nám některé okolnosti jejího procesu.
Zdroj: Wikimedia
Celý příběh má jak faktickou, tak psychologickou rovinu. Kromě základních informací se v mnoha pasážích dočkáme také bilancování, hodnocení vlastních životních chyb a sebezpytování a to nejen ze strany Maty. Samozřejmostí je i pohled do Matiny historie – dětství, školní léta, první manželství… I informace, které o sobě rozhlašovala ona sama v rámci svého mystického „self-promo“.
Bohužel i přes velmi zajímavé téma, z něhož mohl autor vytáhnout výrazně více, působí Vyzvědačka poněkud ploše. Chybí mnohé detaily (a to i přesto, že se Coelho dostal ke všem historickým materiálům), více vysvětlení počínání Maty, zvláště z pozdních let jejího života. Všeobecně bych čekala v beletrizovaném životopise více pikantních detailů (a to by zde mohlo být i doslova :)). Po dočtení máte tendenci si jít o Matě Hari něco jít přečíst a zjistíte, že na Wikipedii se vlastně po faktické stránce dočtete to samé, co v knize, což je poněkud zvláštní.
Hodnocení




Vyzvědačka – Paulo Coelho
A espia, překlad Marie Havlíková
Argo, 2016, 168 stran
978-80-257-1932-9
Anotace
V Coelhově románu Vyzvědačka ožívá skutečný příběh Maty Hari, slavné kurtizány obviněné ze špionáže, která byla před sto lety popravena pro velezradu. Mata Hari byla tanečnice, šokující a těšící publikum za první světové války, a stala se důvěrnicí některých z nejbohatších a nejmocnějších mužů té doby. Odvážila se překonat moralismus a provinční mentalitu počátků 20. století, ale nakonec za to zaplatila vlastním životem. Když v pařížském vězení čekala na popravu, jedním z jejích posledních přání bylo pero a papír, aby mohla psát dopisy.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print