Bílá těla Jane Robins – zamotaný psychologický thriller

Callie je „šedá myška“ – tichá a nenápadná knihkupkyně, starající se hodně o ostatní a málo o sebe, která zůstává ve stínu své sestry. Její dvojče Tilda je úspěšná herečka, která se chtěla na výsluní v záři reflektorů pohybovat už od dětství. Jejich vzájemný vztah je pevný, ale zvláštní. Vše se změní ve chvíli, kdy se Tilda zamiluje do Felixe.

Sesterské vztahy jakoby ochladly a Callie se čím dál více obává špatného vlivu cholerického a pedantského Felixe na svou sestru. Tilda však kategoricky jakékoli obavy, které Callie má, odmítá. Její sestře to ale nedá a začne na internetu hledat více informací. Dokonce se zapojí do webového diskuzního fóra, kde začne o násilnických mužích zjišťovat více.

Ve vzpomínkách Callie se vracíme i do dětství obou sester a všechny indicie postupně začínají zapadat do sebe. Je na svou slavnější sestru upnutá až příliš? Je jejich vztah nezdravý? A je tedy vlastně Felix pro Tildu nějak nebezpečný nebo se vše odehrává pouze v Calliiných představách? Zveličuje Tilda některé události více, než je třeba?

Pro britskou novinářku Jane Robins jsou Bílá těla románovou prvotinou. Svou profesi ale rozhodně nezapře, na několika místech je příběh doplněn zajímavými fakty, například o počtu násilných smrtí žen v rámci manželství. Styl jejího vyprávění je neobvyklý a příběh zamotává natolik, až se zdá jeho vyústění překombinované a lehce teatrální. Oběma sestrám navíc dala do vínku nepříliš sympatické, téměř zvrácené povahy, kvůli nimž si k nim nedokážete najít cestu. Jestli bylo cílem čtenáře totálně zmást, účel byl splněn 🙂 Mě ale příběh tentokrát nezaujal.

Hodnocení


Bílá těla – Jane Robins
White Bodies, překlad Ivana Nuhlíčková
Ikar, 2018, 312 stran
978-80-249-3487-7

Anotace

Od narození jsou dvě – sice dvojčata, ale každá jiná. Tilda je citlivá a labilní, přesto se jí podaří prosadit ve světě filmu jako herečka. Callie je nenápadná a nejistá a cítí potřebu dávat na sestru pozor. Callie zaskočí, když začne Tilda chodit s bohatým Američanem. Nejdřív je nadšená, ale postupně v ní narůstá podezření, že by Felix mohl být pro sestru nebezpečný. Se svými obavami se svěří na internetovém fóru zaměřeném na problematické vztahy s muži se sklony s násilí. Tilda se za Felixe vdá, ale podezření Callie stále narůstá. Potom je však Felix nalezen v hotelovém pokoji mrtvý. Policie vylučuje cizí zavinění, ale Callie, která celý život pozoruje okolí, je jiného názoru…

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print