Lásky i strasti, co neodvál ani čas

Tři ženy, tři pohnuté osudy, tři příběhy, které by vám mohla povyprávět vaše kamarádka. Těmi také hlavní hrdinky – Kamila, Laděna a Ilona – jsou. Jejich cesty se během let prolínaly a rozpojovaly, domů, do malé vesničky v Polabí, se ale vrací rády.

Co neodvál ani čas v sobě ve skutečnosti skrývá dvě dříve vydaná a na sebe navazující díla Stanice odložených lásek a Dokud se budeš smát. V prvním z nich se autorka věnuje příběhu Kamily a Laděny, které se po letech potkávají na srazu rodáků. Ve druhém Kamilu a Ilonu po letech spojí ničivé záplavy, které zaplaví jejich rodnou obec.

Vzpomínky všech tří žen, a tudíž i větší část celého vyprávění, jsou zasazeny do 60. a 70. let minulého století. Autorka nám tak dokonale představuje těžkou dobu, kdy vše nebylo zdaleka tak snadné, jako dnes. Laděna je svobodnou matkou, která nenachází mnoho pochopení ani u vlastní rodiny, Kamila kvůli kádrovému posudku nemůže studovat vysněnou školu, Ilona se potýká s hrubiánským manželem i vážnou nemocí.

Hana Marie Körnerová píše neskutečně mile a po celou knihu máte opravdu pocit, jakoby vám svůj příběh vyprávěla kamarádka, kterou jste viděli naposledy ve škole. Čte se svižně, vede k zamyšlení, je veselý i smutný, s hrdinkami zažíváte radosti i strasti, ale i strach, nejistotu a bolest. Sledujete jejich přeměnu z mladých (a trochu naivních) dívek v dospělé ženy, silné a sebevědomé.

V celém příběhu je velmi silná linka partnerských a rodinných vztahů, samozřejmě také prvních (druhých…) lásek, trablů při výchově dětí, zdravísnech a jejich (ne)realizaci. Prostě vyprávění opravdu ze života.

Vzhledem k uvedenému období, je kniha naprosto ideální pro všechny, které jej zažily – a nyní zcela záměrně s tvrdým Y, protože čtenářky si ji pravděpodobně užijí více 🙂 – určitě si ji ale užijí i mladší ročníky.

Hodnocení


Co neodvál ani čas – Hana Marie Körnerová
MOBA, 2018, 536 stran
978-80-243-8067-4

Anotace

Životní příběhy tří žen se odehrávají na konci minulého století. Od nezralého tápání na přelomu šedesátých a sedmdesátých let až po věk, který přináší – když ne moudrost – tak alespoň nadhled. Laděna, Kamila a Ilona. Jsou každá jiná, jinak vnímají a prožívají lásku, manželství, mateřství, ale i těžkou nemoc, sociální a politické změny nebo problémy v zaměstnání. Všechny pocházejí z malé, odlehlé vesničky v Polabí, odkud se v mládí snažily co nejdříve uniknout, aby se tam pak po zbytek života s pokorou vracely. Právě tam se sejdou po dlouhé pauze při povodních v roce 2002. Život ještě zdaleka nemají za sebou, dokážou si vychutnat jeho radosti, ale trapasům a průšvihům z mládí se teď už mohou smát.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství MOBA.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print