Propletený Cop

Tři země, tři ženy, tři osudy a tři příběhy. Tři prameny, z nichž francouzská spisovatelka Laetitia Colombani ve svém knižním debutu splétá jeden velký cop.

Sarah žije v Kanadě a je úspěšnou právničkou. Giulia pochází z podnikatelské a velmi tradiční sicilské rodiny. Smita patří k indické kastě nedotknutelných a je prakticky spodinou společnosti. Tři ženy, zhruba stejně staré, jejichž příběhy se odehrávají, ač je to téměř neuvěřitelné, ve stejné době, pouze v různých koutech světa. Každá z nich žije svůj život ve zcela odlišném prostředí. A každá z nich je postavena do krajní situace, která vyžaduje velkou změnu, řešení, je výzvou, které se musí chopit a postavit se jí čelem.

Všechny tři se potýkají s problémy, které na světě mají i miliony dalších žen, jen si to možná až tolik neuvědomujeme nebo nepřipouštíme. Celý děj je postaven na „moderní“ lehce feministické vlně, která ale naštěstí nepřehlušuje samotný příběh, spíše jej dokresluje. Dovedla bych si jej stejně představit i z pohledu mužského.

I když je čtenáři relativně záhy zcela jasné, jak se nakonec všechny tři příběhy propojí, rozhodně jej to od čtení neodradí. Ani jedna z dějových linek nenudí, čte se lehce a rychle – autorka nejde do přílišných podrobností, ale současně neklouže pouze po povrchu. Myšlenka, že ne každý to má v životě lehké, svět (společnost, okolí, …) nám hází klacky pod nohy, ale je potřeba se vzchopit, najít si cestu, umět pracovat s tím, co máme, nebo co je pro nás možné, je prostě nadčasová. A vzhledem k tomu, že útlý Cop přečtete za odpoledne, rozhodně si jej nenechte ujít.

Hodnocení


Cop – Laetitia Colombani
La tresse, překlad Alexandra Pflimpflová
Odeon, 2018, 200 stran
978-80-207-1820-4

Anotace

Tři ženy žijící ve třech různých světadílech, tři osudy: Indka, která patří k nejnižší společenské vrstvě – Italka, jež zdědí rodinnou firmu – Kanaďanka, která má skvělou kariéru v právnické firmě. Všechny tři spojuje touha po důstojném životě. Nikdy se spolu nesetkají, nevědí o sobě; a přesto se mezi nimi vytvoří intimní pouto – symbolické pouto vzpoury proti nepřízni osudu.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print