Grafitové děvče a jeho životní zkoušky

Matka alkoholička, která o svou dceru absolutně nepečuje. Kamarád z bohaté rodiny, který si musí adrenalinovými zážitky dokazovat, že vůbec „žije“. Sedmnáctiletá Táňa rozhodně nemá lehký život. Grafitové děvče slovenské autorky Miroslavy Varáčkové se věnuje hned několika vážným společenským tématům a přesto si zachovává šmrnc pro svou cílovou teenagerskou skupinu.

I přesto, že Táňa ještě chodí na střední školu, nedostává se jí ze strany matky absolutně žádné podpory. Sice spolu bydlí, Táňa si však veškeré prostředky na jídlo a další potřeby pro sebe i mámu musí obstarat sama, protože ta vše propije. Domov pro ni navíc není žádným útočištěm – buď je v něm matka zpitá pod obraz nebo ve společnosti čím dál horších individuí, které jí za poskytnutou „společnost“ donesou tak leda lahev. Táni tak nezbývá, než vše držet co nejvíce v tajnosti, aby nebyla umístěna do dětského domova a (často místo školy) brigádničit v kavárně. Příležitostně si navíc „vydělává“ i krádežemi, které podniká spolu se svým kamarádem Břitvou. Ten je pro změnu bere jako formu adrenalinu a rebelie proti svým bohatým rodičům.

Naděje na lepší budoucnost?

Vše se však změní, když se potká s fotografem Benem, který jí nabídne možnosti, o nichž si nedovolovala ani snít. Nic ale samozřejmě nezůstane tak růžové, jak se zdá. Zvládne Táňa další životní zkoušky?

Okořeněno komiksem

Celý děj knihy je neobvykle protkán pasážemi, v nichž přechází text do komiksové podoby, což mu přidává na zajímavosti. O ilustrace se postarala slovenská grafička Ivana Jancíková, která všem postavám doslova vdechla duši. Byť pro mě osobně jsou její kresby až příliš syrové, ději tyto „vsuvky“ rozhodně napomohly v gradaci. Velké plus zaslouží i krásná metalická obálka, na kterou je radost v knihovně pohledět 🙂

Autorčin styl vyprávění je veskrze stručný. Několikrát narazí na důležité téma či vykreslení postavy spíše náznakem a čtenář se nedočká dalšího vysvětlení ani detailnějšího rozpracování, což je škoda. Díky tomu pak má tendenci celá kniha vyznít maličko klišoidně (protože holka z ulice, kterou „zachrání“ bohatý muž je už samo o sobě klišé 😀 ), i když potenciál samotného tématu je velký. Naštěstí to zachraňuje několik pasáží, které tuto uniformitu narušují.

Cílovou skupinou jsou určitě mladé dívky a když si vzpomenu na své dospívání a čtení dívčích románů (Kdo z vás měl taky období Lenky Lanczové? U mě bylo naštěstí krátké 😀 ), myslím, že do tohoto žánru zapadne Grafitové děvče dobře. Navíc v moderním kabátku a neobvyklém, částečně komiksovém, zpracování 🙂

Hodnocení


Grafitové děvče – Miroslava Varáčková
Grafitové dievča, překlad Jan Hanzlík, ilustrace Ivana Jancíková
Slovart / #booklab, 2017, 184 stran
978-80-7529-484-5

Anotace

Táňa kráčí vstříc bezútěšné budoucnosti – dostudovat s odřenýma ušima, najít si nejpodřadnější práci ve městě a doufat, že ji nechytí policajti. Nemá to v životě lehké. Doma ji čeká jen matka alkoholička, která jí nedokáže dát ani pár drobných na jídlo, natož na něco jiného, bez čeho se sedmnáctiletá holka prostě neobejde. Z reality uniká jen s kámošem při drobných krádežích. Když ji osloví fotograf Ben, Táňa nabude pocit, že po letech trápení a soužení jí bude v životě konečně něco dopřáno. Jenže vztah založený na neupřímnosti a falši nemůže vydržet. A neštěstí nikdy nechodí samo.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print