Jak využívat svůj čas efektivně – Hluboká práce

Možná to znáte… Celý den usilovně pracujete nebo se učíte a na jeho konci máte pocit, že jste „nic“ neudělali. Veškerý váš čas zabere vyřizování e-mailů, maličkostí, které nesnesou odkladu, procházení stereotypních úkolů, schůzky, řešení akutních problémů. Kde vzít čas (a nekrást) na to důležité, čemu se potřebujete věnovat? Ať už to je napsání článku potřebného pro vaši akademickou kariéru nebo vymýšlení nové strategie v práci, každý z nás se setkává se situacemi, které vyžadují maximální soustředění. Jak na to?

Kniha amerického spisovatele Cala Newporta Hluboká práce představuje jeden ze směrů, kterým se můžete vydat, abyste se s tímto problémem mohli vypořádat. Ne nadarmo nese podtitul Pravidla pro soustředěný úspěch v roztěkaném světě.

…většinu času dne jedeme na autopilota a moc nepřemýšlíme, co se svým časem děláme. A to je problém. Je totiž těžké zabránit bezvýznamnostem zaplevelit každý kus vašeho rozvrhu, když se chladnokrevně nepostavíte čelem své stávající bilanci hluboké a mělké práce a následně se nenaučíte se nenaučíte pravidelně před každou činností zastavit a položit si otázku: „Co teď dává největší smysl?“
(s. 180)

Cal Newport je americký spisovatel a akademik. Jeho oborem je informatika a je autorem řady publikací o vlivu technologií na svět práce a vzdělávání. V knize Hluboká práce představuje svůj koncept a návod, díky kterému budete moci zefektivnit svůj čas věnovaný (hluboké) práci, která přináší opravdové výsledky a má, oproti „mělké“ práci, přidanou hodnotu. A činí tak čtivě, neváhá ukazovat příklady z praxe i rady a tipy k tomu, jak přizpůsobit koncept právě vašim potřebám.

Pokud jste ale ochotni odložit pohodlí a strach a využít naplno svou mentální kapacitu k vytváření něčeho, co má smysl, pak zjistíte, jako jiní před vámi, že hloubka vede k životu plnému produktivity a pocitu naplnění.
(s. 211)

Právě množství příkladů z reálného života a to, že se autor snaží najít řešení (téměř) pro každého, je mi velmi sympatické. Díky tomu si totiž může každý odnést přesně to, co zrovna jemu vyhovuje. Oproti jiným seberozvojovým knihám nemá tendenci brát svůj způsob práce jako ten jediný správný a navíc jej nevnucuje, ale předkládá možnosti. Doporučuji každému, kdo se o tuto problematiku zajímá a chtěl by na sobě zapracovat.

Hodnocení


Hluboká práce – Cal Newport
Deep Work, překlad Kateřina Ešnerová
Jan Melvil Publishing, 2016, 240 stran
978-80-7555-008-8

Anotace

Hluboká práce je podle Cala Newporta „nové IQ“ ekonomiky 21. století. Chcete-li dosáhnout lepších než průměrných výsledků, musíte se naučit pracovat s nástrojem, který je v éře internetu, multitaskingu a trvalé dostupnosti vlastně už jen pro vyvolené. Tedy pro ty, kteří vědí. Nechcete-li se celé dny dál babrat s mělkou prací a zůstávat v průměru, nezbývá vám než se díky této knize naučit vytěžit maximum ze svých schopností – pomocí hluboké práce.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print