Umírající kraj, bezútěšnost, syrovost… a vysychající Jezero

Rázovitá krajina, pro jejíž obyvatelstvo znamená jezero jediný zdroj obživy. Malé rybářské městečko, chudí lidé se sklony k depresím, nemocem a alkoholismu. Lidský příběh o pátrání v historii i hledání vlastního místa na světě. Na necelých dvouset stranách si pro vás Jezero připraví hodně.

Nami – vychovávaný svéráznými prarodiči, opuštěný mladou matkou, kvůli níž je ve městečku šikanován, nás provází celým dějem, jehož rozmezí čítá několik let, během nichž narůstá ekologická katastrofa kolem kdysi plodného jezera obrovských rozměrů. Kromě menšího městečka se společně s Namim podíváme při pátrání po matce i do velkého města plného ruchu, který dosud neznal, nebo ještě syrovější a chudší venkov. Autorka se netají inspirací ekologickou katastrofou, která zapříčinila vyschnutí Aralského jezera, což čtenáři dává příležitost si celý, byť fiktivní, příběh ještě více spojit s realitou.

Příběh je to zajímavý, zvláštní, prostředí depresivní, ošklivé, styl vyprávění… řekněme osobitý. Je totiž plný dějových skoků, jisté povrchnosti a vulgarity, která (dle mého) nebyla až v takovém množství a detailech pro popis bezútěšného prostředí nutná. Konec navíc, v souladu s celou knihou, vyšumí jaksi do ztracena.

Když ale tato kombinace nesedla mně, neznamená, že nesedne vám. Bezpochyby totiž své příznivce najde – svědčí o tom i cena Magnesia Litera v kategorii Kniha roku 2017 a Cena Evropské unie za literaturu. Obrázek už si musíte udělat sami 🙂

Hodnocení


Jezero – Bianca Bellová
Host, 2016, 192 stran
978-80-7491-771-4

Anotace

Rybářská vesnice někde na konci světa. Jezero, které vysychá a zlověstně obnažuje břehy. Muži mají vodku, ženy starosti a děti si škrábou ekzémy. Co má Nami? Nami nemá nic, jen bábu s tlustýma rukama. Nami nemá nic, jen život před sebou: první lásku, o kterou ho připraví ruští vojáci, a pak všechno to další. Ale když život začne na úplném konci světa, možná že skončí na jeho začátku. Tento příběh je totiž starý jako lidstvo samo. Je to pouť hrdiny, chlapce, který se na cestu vydá jen s uzlíčkem nervů a kabátem po dědkovi. Musí jezero přeplout, obejít a nakonec se potopit na jeho dno pro největší tajemství.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print