Když fyzická bolest zažene tu duševní – Dívka na kusy

Charlottě Davisové je sedmnáct a právě byla hospitalizována na psychiatrické klinice. Našli ji zabalenou jen do prostěradla a celou od krve na trávníku před nemocnicí. Sněžilo. Charlie, jak jí všichni říkají, zprvu s okolím nijak nekomunikuje. Postupně však vyplouvá na povrch její minulost v celé své tíži. Debutový román Kathleen Glasgow vás zavede do hlubin křehké a pošramocené dívčí duše.

Dívka na kusy je románem určeným zejména mladému publiku, řadí se tedy k nyní velmi oblíbeným young adult knihám. Autorka si pro svou prvotinu vybrala nadmíru složitá a citlivá témata, jakým psychiatrické poruchy i sebepoškozování bezesporu jsou. Impulzem bylo náhodné setkání:

„V autobuse jsem zahlédla dívku s čerstvými jizvami na pažích. Nikdy jsem s ní nemluvila. Nikdy jsem jí neřekla: ‚Hele, jsem na tom stejně jako ty, nejsi sama.‘

Charlottinu depresi popisuji podle vlastních zkušeností, ale její příběh je jen její, stejně jako můj příběh je můj.“ (z rozhovoru pro nakladatelství Omega)

Rozbitá a zase slepená

Spolu s Charlie projdeme vším, čím si prošla ona sama. Ať už ve vzpomínkách nebo pak v realitě všedního dne mimo „pohodlí“ nemocnice. Složité rodinné vztahy, bezdomovectví, hlad, sexuální násilí i prostituce, ztráta milované kamarádky, deprese, drogy… ale hlavně skleněné střepy poskytující dočasnou úlevu. Není divu, že je Charlie rozbitá na kousíčky a na to, aby je zpátky poslepovala, potřebuje sebrat veškerou svou sílu žít. Znovu a znovu.

Svůj nový život odchází Charlotta žít daleko od domova i všeho, co ji potkalo, do horké Arizony. Za jediným člověkem, který nad ní ještě nezlomil hůl. Musí si najít bydlení, musí začít pracovat. Dokáže žít normální život? Najít si fungující vztah? Odolá nutkání rozbít nejbližší lahev a sebrat do ruky zase střep? Lehké to rozhodně nebude a její nová „láska“ jí se svými vlastními problémy zrovna nepřidává.

Originální obálka (zdroj: Goodreads)

Se svými problémy není třeba zůstat sám

Dívka na kusy je objektivně skvělým počinem pro (nejen) mladé lidi, kteří díky tomu poznají, že se svými problémy, jakkoli závažnými, nejsou na světě sami. S ničím se nepáře, jde rovnou na věc a nebojí se i explicitních vyjádření. Subjektivně se čte dobře a svižně, ale s hlavní hrdinkou jsem se prostě ztotožnit nedokázala, protože jsem prostě jiná věková skupina, nátura, osobnostní či temperamentní typ, chcete-li. To pak mělo i vliv na celkový dojem z knihy. Ke konci se navíc stupňovala rozvláčnost psaní a chyběl mi i lépe pojatý závěr. Rozvláčnost ještě k tomu působí kontrastně k velmi dobrému začátku, který si nezavdá se úvodními kapitolami dobrého thrilleru, což mě mimochodem společně se ztvárněním obálky trošku zmátlo 🙂

Hodnocení


Dívka na kusy – Kathleen Glasgow
Girl in Pieces, překlad Kamil Šivák
Omega, 2018, 416 stran
978-80-7390-393-0

Anotace

Charlotta Davisová je na kousky. Je jí teprve sedmnáct a už ztratila skoro všechny blízké. Ale ví, jak na tuto ztrátu zapomenout. Mysl jí otupí skleněné střepy. Nemusí pak myslet na otce a řeku. Nebo na nejlepší kamarádku, ze které je teď chodící zombie. Nebo na svou matku, která o ni nestojí.
S každou novou jizvou ztvrdne Charlottino srdce o trochu víc, přesto to stále tolik bolí. Nebolí to však dost, abyste na to nemysleli, což je někdy jediná cesta, abyste našli cestu zpět od kraje propasti.
Velmi dojemný příběh o dívce, které vzal okolní svět skoro vše, na čem jí záleželo, a o naději, která jí pomohla postavit se znovu na nohy.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. Pro dívku na kusy si zajděte třeba do Knihy Dobrovský 🙂

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print