Komiksová Čarojízda Londýnem

Úspěšná série o novodobých čarodějích v policejních službách dostává svou komiksovou podobu. Nejedná se však o pouhé přepracování již existujících příběhů, ale zcela nový detektivní případ. A nemělo by zůstat jen u jednoho, v plánu je celá série, která by měla doplňovat a rozšiřovat hlavní dějovou linku 🙂

Knižní série britského spisovatele Bena Aaronovitche je typickou městskou fantasy, která je unikátní svým pojetím. Kombinace běžné policejní práce 21. století s magií a nadpřirozenem? Proč ne 🙂 Přidejte krásný anglický humor a prostředí multikulturního Londýna a zaručená kombinace je na světě. V Čarojízdě tentokrát řeší konstábl Peter Grant záhadu vražedného auta.

(Ne)splněná očekávání?

Komiksová verze byla jak skvělým, tak odvážným nápadem. Přece jen měl každý z fanoušků vlastní představu o podobě hlavních hrdinů, zejména pak Peterova šéfa Nightingalea 🙂 Přiznám se, i já k Čarojízdě přistupovala s lehkými obavami. Naštěstí se však nepotvrdily.

Grafické zpracování má samozřejmě svá specifika, příběh je díky tomu ale hezky svižný. Aaronovitch naplno využívá své scénáristické schopnosti, kterým dodává šťávu svým kreslířským uměním Andrew Cartmel. Celý děj není nijak složitý – začíná autem vytaženým z řeky, pokračuje odhalením série posedlých aut a rychle spěje k rozuzlení. Oproti knižním příběhům zde opravdu reálně sledujeme stopy a společně s Peterem a dalšími je skládáme dohromady až k finálnímu odhalení. Navíc se dozvíme zase něco nového z Nightingaleovy minulosti! Bonusový materiál v podobě krátkých stripů „Příběhy z Rozmaru“ je pak už jen skvělou třešničkou na dortu.

Zkrátka a dobře, těším se na další díly!

Hodnocení


Řeky Londýna – Čarojízda – Ben Aaronovitch, Andrew Cartmel
Rivers of London Body Work, překlad Richard Klíčník
Argo, 2017, 128 stran
978-80-257-2131-5

Anotace

Další magický případ Petera Granta – tentokrát v KOMIKSU! 
Grant patří k velmi zvláštní londýnské policejní jednotce. Je na plný úvazek policistou, na částečný čarodějem. Pracuje na velmi neobvyklých zločinech – na těch, které zavánějí magií a nejrozmanitějšími podivnostmi, které vyhřezávají z temného londýnského podsvětí. Zatím poslední případ začíná na první pohled dokonale neškodným autem a jeho záhadným vražedným řáděním – bez řidiče. A než se stihnete vzpamatovat, je na scéně bosenský uprchlík, nejstrašidelnější auto v Anglii, partička teenagerů sjetých ketaminem a zejména – prostá dřevěná židle s nepěkně temnou minulostí…

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print