Lahodná jídla z jednoho hrnce

Vaříte rádi, ale nemáte na to dostatek času? Nebaví vás umývat skládat do myčky po každém jídle hromady nádobí? Tak to jste na tom stejně jako já – není čas na několikahodinové přípravy a zašpinění poloviny nádobí, co vlastníme 🙂

I to mě vedlo ke koupi kuchařky, která se přesně na tento problém zaměřuje. Splnila má očekávání?

Autorkou kuchařky je Američanka Kate McMillan – majitelka a šéfkuchařka cateringové společnosti, která se mimo psaní kuchařek věnuje také kurzům vaření. V jejích knihách se problematika nedostatku objevuje často a své recepty tomu přizpůsobuje. V posledních letech u nás například vyšla série knih „Rychlé večeře…“, třeba pro školáky 🙂

Lahodná jídla z jednoho hrnce jsou zpracována pro mě ideálním formátem – každý recept je uveden na samostatné stránce, na jejímž protějšku je velká fotografie. Ráda se totiž nechám nalákat tím, jak by měl výsledek vypadat. Použité ingredience nejsou vetšinou ničím, co byste v našich podmínkách museli složitě shánět, což u některých, zejména cizokrajnějších kuchařek bývá problém. Postup přípravy je pak vždy podrobně a srozumitelně rozepsán.

Každý z receptů doplňuje krátké povídání nebo tip, které se k němu vztahuje. I samotné členění kuchařky je přehledné – autorka zvolila jako dělicí prvek druh použitého masa, kterému jsou jednotlivé sekce věnovány. Samozřejmě zde ale kromě receptů z hovězího, telecího, vepřového a jehněčího masa a drůbeže, najdeme i jídla ryze zeleninová nebo pokrmy z ryb a mořských plodů.

V kuchařce najdete celkem 70 receptů, oproti mému očekávání se ale ne vždy jedná o zcela „kompletní jídlo“ – u některých musíte dodat ještě přílohu, což je z mého pohledu „druhý hrnec“ 🙂 Příprava některých jídel navíc také předpokládá již předpřipravené suroviny (například předem uvařené těstoviny), některé pokrmy se ještě po uvaření zapékají – takže opět „hrnec navíc“. To je ale asi tak jediné, co bych mohla vytknout. Těším se, až vyzkouším receptů více!

Hodnocení


Lahodná jídla z jednoho hrnce – Kate McMillan
Simply One Pot, překlad Kateřina Knišová
Esence, 2017, 160 stran
978-80-7549-156-5

Anotace

Ideální kniha pro všechny, kteří chtějí, jen s minimem námahy, dopřát sobě a svým blízkým lahodná a hřejivá jídla. 70 receptů na těstoviny, šťavnatá masa v hustých omáčkách i lehká zeleninová jídla vám poskytnou mnoho inspirace pro každou příležitost.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print