Šťastná sedmička – to nejlepší z roku 2017

Opět po roce, i když s malým zpožděním, vám přináší Tyrkysová knihovnička výběr toho nejlepšího, co mi prošlo v loňském roce pod očima 🙂 Z celkových 56 knih ode mě mělo pětihvězdičkové ohodnocení dvanáct krásných kousků – a to z různých žánrů napříč literárním spektrem. Některé mne oslovily silou příběhu, jiné zpracováním, další propojením s grafikou. Výběr z nich byl těžký, ale šťastných může být jen sedm. Stejně jako vloni je uvádím v abecedním pořadí, protože vybrat jen tu nejlepší už by bylo nad mé síly.


Blízko obzoru – Jessica Koch

Velmi, velmi dojemný příběh jedné ztracené holky a ještě ztracenějšího kluka, příběh plný lásky, porozumění, nadějí, síly i odhodlání, ale také bolesti, smutku, utrpení a strachu. Příběh psaný životem – doslova. Jessica Koch v něm vypráví příběh své velké lásky, který původně zpracovala v rámci terapie a vyrovnání se se ztrátou. Krásné i smutné, ale určitě stojí za přečtení.


Historie včel – Maja Lunde

Neobvyklý příběh tří osudů rodin napříč staletími, který spojuje včelí linka. Jak by vypadal svět bez těchto pracovitých pruhovaných opylovačů? Dovedete si asi představit, že slavné to nijak nebude. Aneb:

„Vzestup lidské civilizace se kryje se vzestupem kultury včel.“

Historie včel se však nemotá pouze kolem hmyzu, každý ze tří příběhů by vydal na samostatnou knihu a rozhodně vás při čtení chytne a nepustí.


Mimořádný život Franka Derricka, 81 let – J. B. Morrison

Frankův život částečně přináší vítané odlehčení od vážnějších témat, které se do šťastné sedmičky letošního roku probojovaly. Je příběhem stáří – a to jak jeho pozitiv, tak samozřejmě negativ. Je to příběh samoty, ale i přátelství, příběh odloučení od rodiny a vztahu k místu, kde žijeme. Současně je protkán krásným lehkým anglickým humorem, nechybí spousta trefných Frankových komentářů, včetně jeho úžasné schopnosti sebereflexe. I když si plně uvědomuje, jak je starý, ještě rozhodně nemíní házet flintu do žita a chce si žít život po svém. Za přečtení rozhodně stojí i pokračování Frankových dobrodružství, tentokrát z dovolené.


Plameňák na konci léta – Kelly Barnhill, Pamela Rentz, Charlie Jane Anders, Pat Murphy, Ursula K. Le Guin

Malá povídková antologie amerických fantasy autorek je útlounká knížečka s šesti skvělými příběhy, které si užijete. Všech pět spisovatelek totiž spojuje skvělé vypravěčské řemeslo a jedna povídka je lepší než druhá. Nejen pro milovníky fantasy je to materiál pro příjemný večer 🙂


Pokoj – Emma Donoghue

Zpět k vážnějším tématům. Pokoj je brilantně propracovaný psychologický příběh vyprávěný očima pětiletého chlapce, jenž je společně s matkou vězněn v jedné místnosti zahradní kůlny. Nenechte se odradit zvláštním jazykem, kterým je psán, rychle si na něj zvyknete a rozhodně to stojí za to. Pokoj je kniha plná témat k zamyšlení – ať už je to mateřská láska, lidská krutost v různých podobách i pohled na náš svět.


Slepá mapa – Alena Mornštajnová

Jediný český zástupce se rozhodně ostatními nenechá zahanbit. Slepá mapa je to příběhem tří žen, tří generací a tří vzájemně propletených osudů jedné rodiny na pozadí obou světových válek i doby komunistického režimu. Všechny tři hlavní hrdinky – Anna, Alžběta a Anežka – jsou úplně obyčejné ženy, jejichž život by mohla žít kterákoli z nás. A to je také jedním z kladů celého díla, Slepá mapa je prostě obyčejně neobyčejným příběhem, který pohladí na duši.


Temná hmota – Blake Crouch

Žánrově pestrý výběr zakončuje čistokrevný zástupce science fiction, který však stylem vyprávění vtáhne do děje i odpůrce tohoto žánru 🙂 Hlavním hrdinou celé knihy je středoškolský profesor fyziky Jason Dessen a hlavním tématem mnohovrstevnost alternativních realit. Jak mohou naše činy, jakkoli drobné, změnit náš budoucí život? A jakým směrem by se ubíral v jiné realitě? Svižné tempo vyprávění, skvělý děj neopomíjející ani etické či morální problémy a mrazení v zádech dovedlo Temnou hmotu jednoznačně až do šťastné sedmičky.

 


Koho by zajímalo těch zbylých 5, které se navzdory pětihvězdičkovému ohodnocením do výběru nedostaly, může si o nich přečíst alespoň článek. Jsou to knihy Kraď jako umělec od Austina Kleona (článek ještě nevyšel), Vlci Františka Kotlety, young adult fantasy Nejchladnější dívka ve městě Chladu od Holly Black, thrillerová Ta přede mnou od J. P. Delaney a samozřejmě krásná Můra noční, předvánoční Tima Burtona 🙂

A jaká je vaše šťastná sedmička roku 2017?

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print