Hudba všude kolem nás – 12 půltónů

Může být člověk na hudbu alergický? Co pro hudbu udělal toskánský mnich Guido z Arezza? A kterou skladbu si nejvíce zamilovali vojáci druhé světové války? Kniha o hudbě 12 půltónů je sice určena pro všechny zvídavé děti, přinese ale mnoho zajímavého i rodičům 🙂

Sama autorka – novinářka Zuzanna Kisielewska – je dcerou známého polského hudebníka a skladatele Wacława Kisielewskiego a k hudbě má tak od malička blízko. Svou profesi a zájem spojila v jedno a vzniklo 12 půltónů. Kniha s jedinečnými ilustracemi, které sice rozsahově převyšují samotný text, ale předkládané zajímavé informace mile a vhodně doplňují.

Neobvyklá encyklopedie je strukturálně rozdělena do 4 částí. První se věnuje samotné podstatě zvuku, druhá pojednává o počátcích hudby a poslední dvě jejím nejrůznějším vlivům na člověka i svět kolem nás. Rozhodně ale nečekejte žádné odborné statě „jen“ upravené pro děti. Autorka pojala své dílo originálním stylem, pomocí něhož nám základní pojmy servíruje téměř mimoděk, v rámci krátkých zajímavostí a odpovědí na všetečné otázky.

Zdroj: Portál.cz

Na druhou stranu působí kvůli tomuto zpracování kniha trošku neorganizovaně. Například shrnutí kapitol na začátku každé části neodpovídá jejich názvům v rámci textu, jednotlivé zajímavosti na sebe nijak extra nenavazují, historie není rozhodně nijak chronologická či komplexní… Ve skutečnosti si toho ale při čtení téměř nevšimnete a stačí ke knize s tímto vědomím přistoupit.

Neotřelý způsob psaní autorky se projevuje i v mnoha odkazech na soudobou kulturu – od zmínek současných populárních hitů až po citaci z Harryho Pottera. Ke čtení navíc doporučuji mít po ruce mobil či počítač s přístupem na internet. Melodie a skladby, o nichž bude řeč, si budete chtít pustit. Třeba tuhle ryze rytmickou skladbu, při níž je využito pouze tleskání:

Pro všechny fanoušky hudby i nejrůznějších zajímavostí vřele doporučuji. Zejména první část knihy je také vhodná třeba pro doplnění výuky (a to nejen hudby) – neboť jsou v ní krásně a jednoduše vysvětleny základní zákonitosti. I z dalších částí lze čerpat řadu zajímavostí nebo odpovědí na všetečné dětské otázky 🙂

Hodnocení


12 půltónů: Kniha o hudbě – Zuzanna Kisielewska
12 półtonów. Książka o muzyce, překlad Martin Veselka
ilustrace Jerzy Gruchot, Wojciech Koss
Portál, 2019, 128 stran
978-80-262-1429-8

Anotace

Kniha se originálním způsobem zabývá hudbou ve všech jejích možných podobách. Je nutné slyšet, aby se člověk radoval z hudby? Kdy vznikl první hudební hit? Jak hudba působí na city? Jak a proč se liší hudební cítění v různých oblastech světa. Kniha je plná originálních otázek a překvapivých odpovědí. Autorka nepíše jen o skladatelích a dílech, ale i o principech, na kterých hudba stojí, a jak působí na lidské životy. Děti se dozvědí, kdo použil most jako hudební nástroj, jak vypadá melodie, proč je v Asii víc lidí s absolutním sluchem, jak souvisí evoluce se smyslem pro rytmus a co spojuje hudbu s astronomií.
Kniha je určena pro děti od 9 let. Kniha byla v roce 2017 nominována v polské sekci soutěže IBBA za grafické zpracování.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Portál.

A pokud Vás navnadily otázky z úvodu:

1) Pokud dáme „alergii“ do uvozovek, tak ano.
2) Díky němu se už nemusely melodie učit nazpaměť.
3) Bez ohledu na „stranu“ to byla německá romarťárna.

Proč? To už si přečtěte přímo v encyklopedii 😉

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print