Záhadná Djatlovova expedice a nejedna konspirační teorie

Když se v září ve Čtenářském klubu ČBDB.cz na téma „člověk a příroda“ vybrala kniha Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice?, o jeho výpravě jsem se doslechla poprvé. Anotace knihy mě na tuto dosud neobjasněnou záhadu nalákala, po jejím přečtení už tak nadšená nejsem. Ale vezměme to popořadě…

Píše se rok 1959 a partička vysokoškoláků se vydává na tehdy módní zimní expedici na Severní Ural do okolí Mrtvé hory. O pár týdnů později 9 z nich najdou ve sněhu mrtvých – jen napůl oblečených, zohavených, ohořelých a rozesetých daleko od tábora. Proč se vydali snad v nejhorších podmínkách, jaké mohli panovat, do dosud ne příliš probádaného a špatnými pověstmi opředeného místa? Co je tam zavedlo? Jak si vysvětlit zvláštní zápisky v denících a podivné fotografie? A hlavně kdo a/nebo co je zabilo?

Martin Lavay ve své knize představuje jeden z nejširších soupisů informací a faktů, které se k tomuto případu váží. Veřejně dostupné informace, deníkové zápisky, popis jejich cesty a později i záchranných prací, fotografie (součástí knihy jsou detailní i fotky nalezených těl), záhadné okolnosti vyšetřování… Věnuje se však i nejrůznějším konspiračním teoriím, které se snaží podivnost celého případu vysvětlit. Sám ale žádnou teorii nepředkládá a nechává tak čtenáře zapojit vlastní fantazii.

Průsmyk, kde byla nalezena těla, je pojmenován po vůdci výpravy a nachází se zde i památník. Milovníkům černého humoru doporučuji přečíst si recenze, které lidé po „návštěvě“ tohoto místa píší. Jedna za všechny: „Really enjoyed my holiday there. A UFO just crashed in an old USSR test site, and I helped him clean up the nuclear waste. The wild Yetis tore my tent open and ripped my clothes off, but we then made snow angels.“


Konspiračních teorií, které se k záhadné smrti expedice váží, je opravdu požehnaně… Od zásahu mimozemšťanů, armádních operací, přes Yetiho, až po drogy nebo třeba vraždu domorodými obyvateli. Není se totiž čemu divit. Jak nám kniha sama představí, při vyšetřování došlo k velkému množství nejrůznějších chyb, občas se něco ztratilo (třeba jeden z deníků), občas se něco přidalo, testy se dělaly spíš náhodně, nesedí popisy, s těly bylo prokazatelně manipulováno. Nebude tedy spoilerem, pokud vám prozradím, že po přečtení knihy budete stejně zmatení jako na začátku. A pravdu se nejspíš nedozvíme nikdy.

První polovina knihy je opravdu zajímavá (zvláště pro někoho, kdo o této záhadě něco zjišťuje poprvé) a z osudu všech zúčastněných vám jde mráz po zádech. Ve druhé polovině už se ale autor začíná dost opakovat a čím dál více sklouzává do více či méně pochybných teorií. V konečném důsledku pak celá kniha ztrácí na důvěryhodnosti a rozhodně již ničím nepřipomíná seriózní zkoumání – nejsou uvedeny zdroje, odkazuje se na „moderní badatele“, aniž by čtenáři osvětlil kdo je tím myšlen, a prakticky zpochybňuje vše napsané (a není se čemu divit). K textu navíc přidává neskutečně velké množství poznámek a vysvětlujících textů, které jsou občas zbytečné (např. co jsou to válenky), nevztahují se tak úplně k ději (medailonek Chruščova) nebo jsou neskutečně podrobné (např. detailní technické parametry aut) – což naprosto zbytečně prodlužuje knihu a znesnadňuje její čtení.


Záhadou Djatlovovy expedice se volně inspiroval i horor Záhada Hory mrtvých.

Celkový dojem z knihy hodnotím tedy spíše střízlivě. Za přečtení stojí, zejména pokud jste fanoušky záhad, konspiračních teorií a neobjasněných případů (zimních výprav, Ruska, UFO, Yetiho, atd. 🙂 ), nečekejte od ní ale nějaké zázraky. Rozhodně ale dokáže vyvolat bouřlivou diskuzi, o čemž svědčí i množství komentářů, které kniha ve Čtenářském klubu vyvolala.

Hodnocení


(zdroj: XYZ Knihy)

Kdo zavraždil účastníky Djatlovovy expedice? – Martin Lavay
XYZ, 2017, 288 stran
978-80-7505-618-4

Anotace

Našli je v zimě, oblečené pouze do spodního prádla, rozeseté ve sněhu daleko od tábora. Ohořelé, zohavené. S rozmačkanými hrudníky, bez očí, bez jazyka… Jejich oděvy byly radioaktivní, ve fotoaparátu měli snímek postavy připomínající sněžného muže. Jak zemřelo devět vysokoškoláků, kteří chtěli přenocovat pod uralskou Mrtvou horou? Zabila je lavina? Silný výboj elektrického proudu? Kulový blesk? Plazmoid? Nově vyvíjená zbraň? Vojáci? Opilí ruští papaláši? Domorodí Mansijové? Chantové? Trestanci z gulagu? UFO? Sněžný muž? Zabili se navzájem? 

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print