Kocour v klobouku

Kocour v klobouku je další známou postavičkou z pera Dr. Seusse, neboli amerického spisovatele, básníka a karikaturisty Theodora Seusse Geisela. A stejně jako jeho slavný „bráška“ Grinch se dočkal jak filmového, tak seriálového a dokonce i muzikálového zpracování.

Kocour v klobouku

Veršovaný příběh má jednoduchý děj. Sally a její bráška jsou sami doma, společnost jim dělá jen rybička v akváriu. Venku je ošklivě a oni si tam proto nemůžou jít hrát. Když v tom se ve dveřích objeví Kocour v klobouku – záhadná postavička, která se dovnitř nahrne jako voda a skopičiny jí nejsou cizí. Přesvědčuje je, že i uvnitř se dá zažít spousta zábavy a dokonce s sebou přinese i dva kamarády, kteří začnou blbnout s ním. Jenže nadělají jen spoustu nepořádku a maminka už je za okny. Jakpak to jenom dopadne?

Kocour v klobouku - ukázka

Jako „dospělý hlas“ zde funguje rybka, která například děti nabádá k tomu, aby neznámého vetřelce poslaly pryč. Na samotném konci je i výzva k malému zamyšlení – co by dělaly děti, kdyby se ocitly na místě Sally a jejího brášky?

Český překlad veršů byl jistě složitým oříškem, což jde bohužel na několika místech vidět, občas je rým trochu „na sílu“. Krásné a vtipné ilustrace to ale vyváží. Jako celek tak knížka dětem jistě udělá radost 🙂

Hodnocení


Kocour v klobouku

Kocour v klobouku – Dr. Seuss
The Cat in the Hat, překlad Alena Snelling
Drobek, 2019, 64 stran
978-80-7585-553-4

Anotace

Když se Sally a její bratr ocitnou o samotě, myslí si, že před sebou mají nudný den – alespoň do chvíle, než je navštíví kocour v klobouku se svými skopičinami a šílenostmi! Takovéto knižní vyprávění potěší každé dítě.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihy Dobrovský.

Kocour v klobouku na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print