Ruskem, Gruzií, Arménií i Tureckem ve staré škodovce

Bratranci Martin a Ondřej, zvaný Šupl, přiberou na své cesty Pavla, kterého v životě před tím neviděli, starou Škodu Forman a vydávají se vstříc místům, kam běžně na dovolenou nevyrazíte. Vydrží to společně? Vydrží to Forman? A kolik dílen v Gruzii musíte objet kvůli opravě starého českého auta?

Kniha Sabagiro už ne!

Martin si po celou dobu cesty psal cestovatelský deník, který se po návratu rozhodl přepracovat a vydat. Kromě autentických zážitků z cizí země, setkání s jejich obyvateli, přírodou a kulturou, do knihy přidal i zajímavé informace o místech, která společně navštívili, a doplnil je fotografiemi.

Nečekejte však dlouhé vyprávění, ostatně kniha má pouhých 136 stran, spíše svižný příběh a rychlý průjezd hned několika zeměmi. Zastavit se, navštívit památky či zajímavá místa, a zase dál. Rozhodně vás zaujme, ať už máte podobný způsob cestování rádi v reálu či na papíře. V některých případech ale tedy rozhodně k cestě nenaláká – například v případě prehistorické rozpadající se lanovky, která dala knize název 🙂

Celkově se kniha čte hezky, ale přece jen se jedná o autorovu prvotinu a jistá lehkost a konzistentnost psaní mu ještě schází, zvláště pak v tendenci přebíhat od vzletných klišé k praktickým informacím. Což jej, doufejme, neodradí, ale naopak se k nim pokusí propsat při dalším cestovatelském dobrodružství…

Hodnocení


Kniha Sabagiro už ne!

Sabagiro už ne! – Martin Surovec
Klika, 2019, 136 stran
978-80-88298-41-0

Anotace

Flegmatik Šupl a perfekcionista Martin se rozhodnou vyrazit třiadvacetiletou Škodou Forman na velkou výpravu. Směřují do míst, kam jim české velvyslanectví v Moskvě důrazně nedoporučilo jezdit. Aby toho nebylo málo, přiberou do party úplně cizího kluka z internetu, protože se to ve třech lépe táhne (a taky platí).
Během cesty vyjde najevo, že ani tři páry rukou nestačí na to, aby odtlačily auto z vyprahlé pustiny, a ani troje oči nevypátrají peněženku ztracenou na území zkorumpovaných policajtů. Dobrodruzi se sice vyhnou válečnému Donbasu, ale přesto je v noci překvapí nedaleká střelba ze samopalu.
Jakmile však opustí Rusko, všechno se změní. V Gruzii klukům okamžitě učarují majestátní scenérie Velkého Kavkazu a přivítají je místní lidé s neutuchající touhou nezištně druhým pomoci a náležitě je pohostit. Zdá se, že nebezpečí pominulo… Nebo ne?


Recenzní výtisk poskytl sám autor, děkuji!

Profil knihy na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print