Nerudný stařík, kterého budete milovat – Muž jménem Ove

Ove je 59letý vdovec. Je to samotář a samozvaný strážce pořádku ve svém sousedství. Taky je nešťastný a jediné, po čem touží, je odejít z tohoto světa. Jak asi tušíte, tak snadné to ale nebude.

Muž jménem Ove je dílem švédského novináře a spisovatele Fredrika Backmana. Své čtenáře zaujal natolik, že byl již přeložen do desítek jazyků, ve Švédsku byl na jeho motivy natočen film a aktuálně se chystá i jeho hollywoodský remake s Tomem Hanksem v roli hlavní, režisérské i producentské. Co je na něm tak výjimečného?

Je to román ze života a o životě. Místy k popukání, jindy úsměvný, často smutný. Román o síle lásky i přátelství, ale i smyslu života. Nejedná se o prvoplánově humorný příběh – naopak, najdou se v něm pasáže k zamyšlení i takové, které byste nečekali.

„Nikdy předtím neslyšel nic tak krásného jako její hlas. Mluvila, ale nepřestávala se smát. A když se skutečně zasmála, Oveho napadlo, že právě tak by se určitě smály bublinky šampaňského.“

Děj knihy se odehrává jak v současnosti, kdy Oveho poznáváme jako onoho nerudného dědka, který vám buď poleze na nervy, nebo s ním budete soucítit (záleží na tom, v jakém jste zrovna rozpoložení 🙂 ), tak v minulosti, díky níž začnete toho protivného staříka chápat mnohem více a dokonce ve vás vykřeše i nějakou tu jiskřičku pochopení.

Ať tak či onak, rozhodně doporučuji, abyste knize dali šanci – jakkoli vám třeba na začátku bude Ove nesympatický – protože v této knize není nic takové, jak se na první pohled zdá. Já osobně se určitě chystám i na další Backmanovy knihy, zatím mě doma čeká A každé ráno je cesta domů delší a delší.

Hodnocení


(zdroj: nakladatelství Host)

Muž jménem Ove – Fredrik Backman
En man som heter Ove, překlad Jitka Herčíková
Host, 2014, 336 stran
978-80-7491-034-0

Anotace

Román o lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem.
Ovemu je padesát devět let. Řídí saab. Na pozici předsedy družstva vlastníků byl sice vystřídán už před pár lety — což on sám považuje za převrat —, ale to mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku.
Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. A o tom, jak se změní životy lidí, kteří se s Ovem setkají.
Román Fredrika Backmana o starém vzteklounovi humorně ztvárňuje řadu situací, které jsou nám důvěrně známé. Je to kniha, jež má svůj vlastní svět, ale zároveň nám říká něco důležitého o nás i naší době.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print