Opuštěná společnost

V roce 2017, kdy kniha v nakladatelství Paseka vyšla, byla nadčasová – a je jí dosud. Dokonce natolik, že se černé scénáře v ní naznačené prohloubily a staly skutečností. Dějinné souvislosti a neskutečný přehled i nadhled autora dělají z Opuštěné společnosti knihu, jíž byste měli věnovat pozornost, což ostatně naznačuje i její ocenění Kniha roku 2018 Magnesia Litera.

Audiokniha opuštěná společnost

Erik Tabery je známým novinářem a publicistou, který již deset let vede z pozice šéfredaktora týdeník Respekt. Samotná profese předpokládá velký rozhled, ve svém díle jej však využil naplno současně se znalostmi novodobé české historie, díky čemuž poskytuje čtenářům ucelený pohled na politiku od doby před Masarykem až po současné dění u nás i ve světě. Právě excelentní využití historických pramenů, smysl pro předkládání souvislostí a pečlivě odzdrojovaná argumentace (díky níž se váš seznam knih k přečtení zase o něco prodlouží), dělá z knihy adepta na „povinnou“ četbu. A to i přes to, že v některých pasážích nemusíte s autorem tak úplně souhlasit. Důležité totiž je, že vás donutí se nad daným tématem zamyslet a najít si svou vlastní cestu.

Ať už tedy máte zájem o české dějiny, politiku nebo se třebas věnujete problematice populismu či kritického myšlení, rozhodně věnujte Opuštěné společnosti pár volných večerů, stojí to za to. Minimálně získáte zajímavý úhel pohledu na současné dění u nás i ve světě. Zejména první polovina knihy je, jak už jsem psala, velmi nadčasová.

S Opuštěnou společností jsem strávila 10 a půl hodiny ve sluchátkách, což u mě znamenalo několik týdnů (čas na audioknihu nemám až tak často), rozhodně to ale byla společnost velmi milá. A to zejména díky bravurnímu zpracování Jiřího Dvořáka a Ivana Trojana – poslouchá se díky nim téměř sama 🙂

Hodnocení


Opuštěná společnost - audiokniha
Zdroj: Audiotéka.cz

Opuštěná společnost – Erik Tabery
režie Jakub Tabery, čte Jiří Dvořák a Ivan Trojan
Audiotéka, 2018, 10 hodin a 32 minut

Anotace

Opuštěná společnost – Česká cesta od Masaryka po Babiše – audiokniha obsahuje pohled šéfredaktora týdeníku Respekt na současnou českou společnost v historickém a evropském kontextu. Vítěz ceny Magnesia literatura Kniha roku za rok 2018.


Za poskytnutí recenzní audioknihy děkuji Audiotéce.

Opuštěná společnost na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print