Schindlerův seznam

Kariérista, zbohatlík, milovník luxusu, alkoholu i žen. Který nakonec obětoval vše, aby zachránil tisícovku židů před jistou smrtí. Oskar Schindler, jehož jméno pravděpodobně znáte také díky filmovému zpracování Stevena Spielberga, jehož je stejnojmenná kniha australského spisovatele Thomase Keneallyho Schindlerův seznam předlohou.

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam, v originále původně nazvaný Schindlerova archa, je románově zpracovanou biografií tohoto českého rodáka německého původu, který byl oceněn titulem Spravedlivý mezi národy (uděluje jej Izrael lidem nežidovského původu, kteří za druhé světové války riskovali svůj život při záchraně Židů před holokaustem). Thomas Keneally za něj získal v roce 1982 prestižní Man Bookerovu cenu, která se uděluje románům původně psaným v angličtině (do roku 2013 románům autorů pocházejících z Velké Británie či bývalé britské kolonie). A Steven Spielberg zase v roce 1994 za filmové zpracování 7 Oscarů a 3 Zlaté glóby.

Způsob, jakým Keneally složité téma zpracoval, je velmi unikátní. O Oskaru Schindlerovi, který je pro některé kontroverzní postavou, totiž píše spíše fakticky. Nijak jej neheroizuje, nechává na čtenáři, aby si na něj vytvořil vlastní názor. Až lehce stroze popisuje fakta, nemoralizuje, nepředkládá vlastní názory na jednotlivé postavy a pokud to je třeba, odvolává se na konkrétní výroky určitých lidí.

S tímto stylem jde bohužel ruku v ruce čtivost celého díla, na jehož faktografičnost a strohost si musíte zvyknout. Kvůli tomu, že autor předkládá kromě příběhu ústředního hrdiny, také kratší či delší příběhy prakticky všech zúčastněných, nevyhnutelně se občas ztratíte v množství jmen, osudů i časových souvislostí. Síla samotného vyprávění to ale brzy přehluší. I proto je z tohoto pohledu „lepší“ spíše druhá polovina knihy, která je nabitá událostmi.

Ve srovnání s filmem vyhrává, co se srozumitelnosti týče, spíše filmové zpracování, které ale kupodivu téměř nic z událostí v knize nevynechává a drží se jí velmi věrně. Co se emotivnosti a síly vyprávění týče, pak mají obě verze, knižní i filmová, něco do sebe a rozhodně doporučuji obě.

Hodnocení


Schindlerův seznam

Schindlerův seznam – Thomas Keneally
Schindler’s Ark, překlad Gita Zbavitelová
Leda, 2009, 384 stran
978-80-7335-214-1

Anotace

Strhující a proslulé románové zpracování osudů Oskara Schindlera – bezohledného kariéristy, válečného zbohatlíka, milovníka elegance, přepychu, alkoholu a krásných žen, jenž ve stínu osvětimských komínů našel svoji lidskost a riskoval nejen majetek, ale i vlastní život, aby nedopustil vyvraždění tisícovky „svých židů“. Román sugestivně líčí vývoj a střety individualit – obětí, pasivních účastníků a iniciativních vykonavatelů – zapojených do obrovité byrokratické mašinerie zla. Steven Spielberg použil motivy románu pro natočení slavného stejnojmenného filmu.


Schindlerův seznam na ČBDB.cz.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print