Skleněný les plný rodinných dramat

Šedesátá léta dvacátého století, Stonekill nedaleko New Yorku. Sedmnáctiletá Ruby zažívá nejhorší okamžiky svého života. Její matka Silja odešla od rodiny, což otec Henry neunesl a spáchal sebevraždu. Jediným žijícím příbuzným zůstává její strýc Paul, žijící spolu se svou mladičkou manželkou Angie a několikaměsíčním synem v dalekém Wisconsinu. Skleněný les je napínavým kouskem plným rodinných tajemství.

Skleněný les je novinkou od Cynthie Swanson, jejíž debutový román Knihkupkyně u nás vyšel v loňském roce. S novým románem se vydává do vod temnějších, thrillerových, společné prvky se však s Knikupkyní najdou. Stejně jako v ní se děj odehrává v Americe 60. let 20. století a hlavními hrdinkami jsou ženy. Celý příběh je vyprávěn pohledem tří z nich – Ruby a Angie nám přibližují aktuální dění, kdy Paul spolu se svou rodinou dorazí za Ruby a připravuje vše potřebné okolo pohřbu svého bratra. Se Siljou se pak dostáváme zpět na začátek 40. let do válečné doby a retrospektivně pozorujeme vývoj jejího vztahu s Henrym.

Příběh plyne relativně poklidným tempem, autorka tak získává dostatek prostoru pro vykreslení charakterů postav, vývoje jejich osobnosti, názorů a životních postojů. Rozhodně to ale neznamená, že byste se začali nudit. Po malých střípcích se před vámi vynořuje celá skládačka, která přináší další a další otazníky, než se dostane k překvapivému rozuzlení.

Autorka skvělým způsobem pracuje s odrazem doby, v níž se její příběh odehrává a naráží tak na mnoho souvislostí a událostí, které ovlivňují všechny hrdiny. Napětí je v celé knize malinko zatlačeno do pozadí, neznamená to ale, že by vyprchalo úplně. Rozhodně ale rodinná dramata a tajemství převáží samotnou linku, z níž by vám měl přecházet mráz po zádech. I když se tedy nejedná o typického zástupce thrillerového žánru, za přečtení Skleněný les rozhodně stojí.

Hodnocení


Skleněný les – Cynthia Swanson
The Glass Forest, překlad Martin Novák
Vendeta, 2019, 400 stran
978-80-7585-158-1

Anotace

Na podzim roku 1960 žije Angie Glassová idylický život ve svém rodném městě Wisconsin. V jednadvaceti se vdala za okouzlujícího, hezkého Paula, a právě porodila chlapečka. Ale jeden telefonát jí navždy změní život.
Když Ruby informuje Angie a Paula o tom, že její otec spáchal sebevraždu a matka je nezvěstná, všeho nechají a letí do malého města Stonekill v New Yorku, aby Ruby podpořili. Angie si myslí, že pomůžou nešťastné mladé neteři nést zármutek, ale Ruby je složitá a záhadná sedmnáctiletá žena, která odmítá jakoukoliv péči.
Angie zůstává v Henryho a Siljiině úžasném a ultramoderním domě na okraji lesa. Čím více se dozvídá o komplikované rodině Skleněných, tak začíná zpochybňovat samotnou strukturu svého vlastního manželství.
Kniha provádí čtenáře Siljinými vzpomínkami, díky kterým objevuje Angie pravdu. Ruby strategicky rozebírá poměr svých rodičů, odhaluje příběh o lásce, tajemství a konečné zradě.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Vendeta. Skleněný les můžete pořídit v knihkupectvích Knihy Dobrovský.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print