Postapokalyptické Česko – SPAD

Světové války, jež vyhladily půl planety a zanechaly za sebou místa plná radiace, kterým se i s patřičnými léky proti ozáření raději vyhnete velkým obloukem. Parta válečných veteránů s úkolem, o nějž nežádali. Svět, v němž jde jen o přežití. První díl série SPAD Františka Kotlety smazal většinu naší republiky z povrchu zemského a své hrdiny nechává žít v rozvalinách toho, co možná kdysi bývala Praha.

František Kotleta je autorem, o kterém zde neslyšíte poprvé. Zaujal už svým debutem Bratrstvo krve, které se vezlo na typické vlně trojboje řežba-sex-hlášky, nebo detektivními povídkami plnými sexu v Příliš dlouhé swingers párty, ale se sérií SPAD se dostává na jiný level. Neubývá akce, ubývá trochu nahoty a krvavé řežby na každé stránce, ale přibývá příběhu, promyšlenosti a trošku vážnosti. No, i když s tím úbytkem řežby to až tak žhavé nebude 😀

„… nestačili vytáhnout vůbec nic – maximálně tak obočí. Zběsilou palbou jsme je prostě zmasakrovali. Z … důstojníků létala krev a vnitřnosti na všechny strany. Střelba z revolverů je brzy složila k zemi prakticky na jednu hromadu. Z velkých těl vytékala do prachu na zemi krev.
‚No to mě pošel, ouplně jste je lozeslačkovali,‘ zahlaholil předák.“
(s. 278, tři tečky nahrazují slova vypuštěná kvůli možnému spojleru)

Postapokalyptická krajina, napříč kterou se plukovník Michálek a jeho parta vydávají z Prahy do Brna, je skvěle vymyšlena a hlavně popsána. Díky využití českých reálií vás prostě chytne a nepustí. Rovněž zajímavé je přidání novinových článků, které v průběhu knihy přibližuje celý průběh války, a podtrhuje velmi dobře napsaný příběh.

„Za divokého kvílení dovnitř naběhly dívky nahoře bez s mačetami a noži v rukou. Křičely přitom hystericky, jakoby snad Richard Krajčo vstal z mrtvých a uspořádal tu koncert.“
(s. 85)

Celkově jde o náramně čtivý příběh, který má spád, akci, promyšlený děj a skvěle pracuje s myšlenkou jak postapokalyptické krajiny, tak hrdinů-veteránů. Typický kotletovský vtip, sarkasmus, popisy (zbraní, střelby, krajiny, zbraní, mrtvol, stříkanců krve…) tomu pak dodávají pořádnou šťávu. Jakožto i další jeho knihy se rozhodně nejedná o čtení pro útlocitné povahy. Ale to k tomuto žánru prostě patří 😉 Těším se na další díly – zatím je avizována tetralogie, z níž již 3 knihy (vč. SPADu) vyšly.

„Vy to nikdy nevzdáte plukovníku, nikdy. Všechny ty zasraný války, ve kterých jsme byli, všechny ty bitvy, u kterých bylo nakonec úplně jedno, kdo je vyhrál, všechno to utrpení, pořád věříte, že to má smysl…“
(s. 134)

Hodnocení


SPAD – František Kotleta
Epocha, 2016, 320 stran
978-80-7425-233-4

Anotace

Je po válkách, které nikdo nevyhrál. V sutinách Prahy přežívá pár desítek tisíc lidí a snaží se ze všech sil uchovat něco jako civilizaci. Jenže zbytek světa nemá o civilizaci zájem. Zbytek světa chce za každou cenu přežít, a to zpravidla na úkor někoho jiného. A tak lidský život nemá moc velkou hodnotu – možná několika masových konzerv nebo pilulek proti ozáření. A čím dál od někdejšího hlavního města, tím divočejší poměry panují. 
Skupina válečných veteránů musí Prahu opustit. Čeká je cesta územím, kde se každou chvíli mění vláda podle toho, kdo má v jaké přestřelce navrch, kdo tam zrovna přitáhne a má víc chlapů nebo střeliva. Musí totiž splatit jeden dluh. Čestný dluh z časů, kdy takové věci měly ještě hodnotu. 

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print