Władysław Szpilman – Pianista

Autobiografické dílo polského hudebníka, pianisty a sólisty varšavského rozhlasu židovského původu Władysława Szpilmana je jedním z nejvýznamnějších svědectví II. světové války. Přibližuje život ve Varšavě v době předválečné, vznik a zánik varšavského ghetta i konec války. A samozřejmě nejen osud autorův, ale také dalších, s nimiž se potkal.

Władysław Szpilman napsal svou knihu krátce po válce. Své zážitky, děsivé vzpomínky a hrůzy, které zažil, píše téměř dokumentaristickým stylem, s jakýmsi odstupem – pravděpodobně z toho důvodu, že je ještě v té době nedokázal sám plně vstřebat. A právě tato jakási „odosobněnost“ je na knize velmi zajímavá, i když na druhou stranu postrádá emoci, která by vše ještě umocnila. A ryze ze čtenářského hlediska – maličko snižuje čtivost.

Poprvé vyšel příběh pianisty v roce 1946 pod názvem Smrt města: Vzpomínky Władysława Szpilmana, ovšem v malém nákladu a cenzurované verzi, a relativně záhy byla tehdejším režimem stažena z prodeje. Na necenzurované vydání bylo potřeba počkat přes 50 let – vyšlo v roce 1998 v Německu a poté ve Velké Británii a USA, již pod názvem Pianista. Stejnojmenný a velmi oceňovaný film v hlavní roli s Adrienem Brodym byl pak natočen v roce 2002.

Film se drží své knižní předlohy relativně věrně. Co je ale potřeba „vypíchnout“ na knize, jsou zejména dodatky – jak deník kapitána Wehrmachtu Wilma Hosenfelda, který v jeho příběhu hraje velkou roli, tak dovětek Wolfa Biermanna, který Szpilmanův příběh dává do dalších souvislostí. Za přečtení tedy rozhodně stojí, i kdybyste měli po shlédnutí filmu přečíst právě jen ty dodatky.

Hodnocení


(zdroj: Knihy Dobrovský)

Pianista – Władysław Szpilman
Pianista, překlad Helena Stachová
Academia, 2006, 256 stran
978-80-200-1417-7

Anotace

Když v srpnu 1939 Hitlerova vojska přepadla bez varování Polsko, život mladého, talentovaného a úspěšného pianisty židovského původu Władysława Szpilmana se změnil k nepoznání: ztratil práci, rodinu i přátele, přežil strádání ve varšavském ghettu i mnohaměsíční ukrývání v bytech svých varšavských přátel a nakonec i varšavské povstání a totální destrukci města.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print