Když to tam není, tak to tam nehledej

Ze dne na den se rozhodla odstěhovat z malé vesničky do Prahy a na každodenní ruch velkoměsta se nezvykne hned. Jak se žije vesnické holce ve velkoměstě a jak si začne plnit své sny?

Anna je obyčejná holka, kterou již někteří z vás znají z knihy Suchý hadr na dně mořském, jejíž volným pokračováním Když to tam není, tak to tam nehledej, je. Zcela se ale obejdete i bez znalosti předchozí knihy. Když Anna přijíždí do Prahy, nemá nic kromě zlomeného srdce, spacáku, pár svetrů a příborů zabalených v utěrce. Moc neví, co dělat, ale postavit se na vlastní nohy musí sama. Najde si práci v knihkupectví, (spolu)bydlení, nakonec i přátele a tak nějak proplouvá životem. Jak se ale dostat ze začarovaného kruhu ven a posunout se dál?

Celá útlounká kniha je vlastně souhrnem kraťounkých kapitol, jenž vypráví úryvky z Annina života. Ať už jsou to úsměvné historky z práce, domácí párty nebo (marné) hledání toho, kam by mohla směřovat. A jak už to tak v životě chodí, ne vždy její příběhy končí dobře a někdy se život prostě zamotá tak, že by vás to ani ve snu nenapadlo.
Forma příběhu vyloženě nabádá k odpočinkovému čtení. Můžete jej kdykoli bez skrupulí přerušit a vrátit se k němu, až zase bude čas. Stejně ale za chvilku zjistíte, že stránky došly a budete s nadějí vyhlížet, zda a kdy by mohlo vyjít pokračování. Jednoduchý styl vyprávění, s nímž se snadno ztotožníte, totiž autorka doplňuje talentem říci v málo slovech opravdu hodně.
Hodnocení

Když to tam není, tak to tam nehledej – Ivana Chřibková
Bookmedia, 2017, 208 stran
978-80-88036-87-6
Anotace


Anna – nosí kabát po babičce, spí ve spacáku ve sklepním bytě, jehož výhled z okna nenabízí víc než kotníky kolemjdoucích a psí zadky. V kufru má svetry proti listopadovému chladu, dopisní papír a srolovaný příbor v utěrce, jako když byla malá a jezdila s rodiči stanovat. Z rodné vesnice do hlavního města přijela proto, aby zjistila, jestli pořád ještě utíká od minulosti, nebo si už plní své vlastní sny.
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print