Medová smrt – o síle i slabosti žen za druhé světové války

Historie jedné rodiny. Láska, zrada, strach i odvaha, to vše ve velmi čtivém příběhu o Elisabeth, Deborah a dalších ženách, na pozadí Německa v době druhé světové války. Příběhu vyprávěného z neobvyklého pohledu žen, které měly zůstat poslušně v domácnosti svých mužů.

Felicity právě chystá na zahraniční misi a řeší rozchod se svým přítelem, když se dozví, že její matka Martha beze stopy zmizela. Martha byla naposledy viděna v domově pro seniory, kde byla vyklidit pokoj své matky Marie, a odkud utekla pouze s několika listy v ruce. Felicity naštěstí rychle zjistí, kam zmizela – odletěla do Říma – ale nevypadá to, že by se jednalo o další z jejích pravidelných „záchvatů víry“. Místo do Kábulu se tedy Felicity vydává za ní.
V Římě pak společně s Marthou pátrají po historii své vlastní rodiny – neboť ony listy, které Martha našla v pokoji své matky, jí konečně poskytují alespoň nějaká vodítka k tomu, kdo by mohl být jejím otcem a co je její matka vlastně doopravdy zač. A v tu chvíli se přenášíme do minulosti…
Jsou dvacátá léta minulého století a v rodině nadějné mladé zpěvačky Elizabeth je vše v nejlepším pořádku. Společně se svým manželem – lékařem Gustavem – žije v Mnichově a krátce po začátku jejich manželství se jim narodí dvě děti. Deborah je velmi inteligentní a nadaná, Wolferl také, ale limituje jej motorické postižení. Vše se ale začíná postupně měnit s příchodem nových politických vlivů. Gustav je Žid a jeho rodina se tak ocitá v nebezpečí. Společně naplánují útěk, který ovšem nedopadne podle očekávání. Elizabeth pak musí zůstat tou, která zajistí další přežití své rodiny.
Jak příběh pokračuje, do popředí děje se dostává Deborah, jejíž osud byl velmi těžký, ale i kontroverzní. Jak zahýbala nejen rodinnými dějinami a jaké ji k tomu vedly podněty, už si přečtěte sami 🙂 Nemůžeme zapomenout ani na vedlejší postavy, z nichž nejvýraznější je polská špionka Marlene, která svým odhodláním a silou předčí v jistých okamžicích i hlavní hrdinku. Není proto divu, že právě ji si autorka – Hanni Münzer – vybrala pro další volné pokračování, které u nás, doufám, také brzy vyjde.
Jak se mi kniha četla? Má pomalejší rozjezd, ale skvělý konec. Má spoustu zajímavých a nečekaných okamžiků, ale i pár těch, nad kterými nadzvednete nechápavě obočí. Má spoustu témat k zamyšlení a ještě víc těch, na které chcete jasnou odpověď. Má prostě od každého něco 🙂
Hodnocení
 

 
 
Medová smrt – Hanni Münzer
Honigtot, překlad Dita Sutterová
Omega, 2017, 352 stran
978-80-7390-431-9
Anotace

 

Jak daleko zajde matka, aby zachránila své děti? Jak daleko zajde dcera, aby pomstila svého otce? Jak může hluboká a všestravující láska léčit staré rány? Když mladá Felicity pátrá po své matce, odhalí mučivé tajemství historie své rodiny. Její pátrání jí vede zpátky do nejtemnější kapitoly německé historie k dramatickému osudu její prababičky Elizabeth a její dcery Deborah. Proplétá se pavučinou lásky, viny a smíření obou žen, která vrhla stín i na vlastní život Felicity.
 

 
Pokud jsem vás k přečtení pozitivně naladila, skočte si pro Medovou smrt přímo do Omegy nebo do Knihy Dobrovský 🙂 Její název a všeříkající obálka navíc fungují jako spolehlivý icebreaker, ověřeno za vás!
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print