A proto skáču – Vhled do světa chlapce s autismem

Proč tak málo vyjadřuješ emoce? Proč tak hulákáš? Proč se pořád vrtíš? Proč se učíš nazpaměť jízdní řády a kalendáře? Co je nejhorší, když má člověk autismus? Japonský spisovatel, básník a bloger Naoki Higašida odpovídá na 58 nejčastějších otázek, se kterými se jako autista setkává a poskytuje tak jedinečný vhled do světa dětí i dospělých s poruchou autistického spektra.

Sám se potýká s takovou formou autismu, která mu prakticky zabraňuje mluvit. Knihu proto „sepsal“ metodou ukazování znaků na abecední tabulce. V době vydání knihy (2005) mu bylo 13 let a i v dnešní době se literatuře intenzivně věnuje – píše blog a je autorem několika oceněných publikací.

Kniha je rozdělena do kraťounkých kapitol, které vždy obsahují několik otázek a jsou doplněny příběhem z pera spisovatele. Závěr knihy je pak věnován velmi emotivní povídce o autorově poutu k rodině.

Unikátní pohled do duše dětí s poruchami autistického spektra je neocenitelný nejen pro všechny, kteří s nimi žijí, přátelí se nebo pracují – a kdo z nás takového člověka ve svém okolí nemá – ale i pro všechny, do chtějí do vzorců jejich chování nahlédnout.

„Všichni mluvíte neuvěřitelně rychle. Na to, abyste si rozmysleli, co chcete říct, a následně vypustili slova z úst, vám stačí pouhá chvilinka. To nám přijde vážně podivné.“

Je jasné, že to, co autor píše, nebude platit pro všechny bez rozdílu. Stejně jako každý z nás jsme unikátní, tak se liší i děti a dospělí s autismem. U některých například není problém s jídlem nebo lpěním na detailech, u někoho se zase objeví něco, co vlastně kniha ani nezmiňuje. Čtenář má však možnost poodhalit důvody některých z nich a díky nim snáze porozumět těm ostatním.

Přečteno máte prakticky za pár minut. Pocit, že jste zase o kousek více porozuměli této problematice, ale trvá a je k nezaplacení. Vřele doporučuji!

Hodnocení


A proto skáču – Naoki Higašida
自閉症の僕が跳びはねる理由, překlad Anna Křivánková
Paseka / Pasparta, 2016, 172 stran
978-80-7432-711-7

Anotace

Mladý spisovatel, básník a bloger z Japonska trpí tak silnou formou autismu, že nedokáže mluvit. Jeho vidění světa je však neuvěřitelně bohaté, citlivé a inteligentní. Dokázal to v bestselleru A proto skáču, který ve svých třinácti „sepsal“ za zcela mimořádných okolností. Metodou ukazování znaků na abecední tabulce odpověděl na osmapadesát otázek, jež mu ostatní často kladou: Proč nemůžeš být chvíli v klidu? Proč se učíš nazpaměť jízdní řády? Co je nejhorší, když má člověk autismus? Unikátní knihu v Japonsku objevil britský spisovatel David Mitchell, sám otec autistického syna, společně s manželkou ji přeložil do angličtiny a Higašidu a jeho niterné svědectví proslavil po celém západním světě. „Představte, že se nacházíte v místnosti s dvaceti radiopřijímači. Všechny jsou spuštěny a naplno se z nich linou hlasy a hudba. Nejde je vypnout ani ztlumit a místnost nemá okna ani dveře, takže jedinou úlevu vám přinese až naprosté vyčerpání,“ přibližuje v sugestivní předmluvě Mitchell pocity lidí s autismem.

Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print