Blázinec – Jak rozeznat reálný svět od toho, co se děje jen v mé mysli?

Co se odehrává v mysli psychicky nemocného člověka? Jak rozeznat realitu od toho, co se děje v naší hlavě? A jak do toho zapadají čarodějnické procesy? Na všechny tyto otázky najdete (a nebo taky nenajdete) odpověď v díle Stanislava Lelka Blázinec
 
Román o tom, že život mimo blázinec může být někdy
šílenější než dny a noci strávené za zdmi ústavu.
 

 
Blázinec – Stanislav Lelek
e-bohém, 2013, 152 stran
vyšlo jako e-kniha
Anotace
Hlavní postava této knihy se ocitá v opravdovém blázinci. Po vymodleném propuštení však zjišťuje, že život venku se pro něj stal, díky jedné nenápadné holce, mnohem větší noční můrou než nekonečné a šílené dny a noci strávené za zdmi ústavu.
 
 
Recenze
 
Středoškolský profesor soukromého gymnázia Šimon se ocitá v blázinci… Neví proč se tam dostal, jak dlouho tam bude a ani si nepamatuje moc ze své minulosti. Ostatně i čtenáři je také nastíněna jen v krátkosti.

Podle doktorů si můj mozek dal pauzu k dalšímu nadechnutí. Oni si klidně rokovali, zatímco já se dusil. … Podvědomě jsem měl stále pocit, že dostávám mnohem víc léků, než bylo nutné.

Společně s hlavním hrdinou postupně poznáváme život v ústavu i jeho svérázné obyvatele. Nevynecháváme však ani praktiky, které jsou s péčí o pacienty spojeny.
Většinou se doktoři snažili každýho utlumit, aby nezlobil. Malátný člověk nemá deprese – a když už, tak se aspoň nesnaží zabít. Finta je v tom, že se nesmí probudit.
Relativně záhy se však děj láme a dostáváme se mimo psychiatrickou léčebnu, do běžného života. V tu chvíli je však nutné se znovu „zapojit“ a my tak společně s ústřední postavou procházíme jeho plány a možnostmi do budoucna – a že jsou některé ryze pudové 🙂
Věděl jsem, že před branou je to stejný blázinec jako za ní, s tím rozdílem, že v tom venkovním se o vás nikdo nebude starat.
A, jak už to tak bývá, ženy jsou příčinou problémů všech mužů 🙂 Proto se setkáváme se svéráznou Brigit, která Šimona vtahuje do svých sítí…
Aniž bych vyzradila děj knihy, nemohu pokračovat dále, vězte ale, že se najednou ocitnete ve světě, ve kterém nevíte, co je pravda a co ne… A jestli se to tedy všechno opravdu stalo…

Hrabali jsme se v hlíně u hřbitovní zdi. Na co si tu hrajem, napadlo mě. Na archeology?

Text je psán s lehkostí, autor nezabředává do zbytečných popisů okolí, což mu dodává na dynamičnosti. Po celou dobu sledujeme příběh pomocí myšlenek hlavního hrdiny, zbylý text je psán v ich formě, která posiluje vtažení čtenáře do příběhu. Děj je navíc vyprávěn tak, že stále čekáte, jakým směrem bude dále ubíhat a napjatě očekáváte závěrečnou tečku. Ta je na jednu stranu předvídatelná, ale to, jak k ní autor doputuje, je vlastně docela nečekané.

Mluvila, ale nevnímal jsem ji. Snažil jsem se přijít na to, proč se mě snažily zahnat do kouta jako zvíře, a když už jsem cítil hlaveň brokovnice na tváři, milosrdně povolily.

Mohlo to být součástí testu, jehož smysl mi unikal. Blázinec člověka vytrénuje na mnohem horší věci… 

Pokud hledáte neznámé české autory či čtení, které nemá ohraný námět, nemohu než doporučit. Pozitivem je, že lze e-knihu aktuálně stáhnout zdarma. Přeji příjemně mrazivé čtení!

 

Hodnocení
 
 
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print