Ekonomix – Základy ekonomie i pro naprosté laiky

Proč si nemůžu žít tak, jak si žili moji rodiče? A jak na tom budou při současné situaci moje děti? Co nás vlastně čeká? A co je to ten kapitalismus?
Propluly kolem Vás veškeré ekonomické pojmy ve škole zcela bez zanechání stopy? Zajímá Vás, jak se bude vyvíjet svět v následujících letech? Pokud si říkáte, že byste do této problematiky měli přeci jen trošku nahlédnout, Ekonomix je pro Vás tou správnou volbou…

 

Recenze
Autor Ekonomixu, Michael Goodwin, není ekonom, je to novinář, který si kladl podobné otázky jako Vy. Protože mu to ale nedalo spát, rozhodl se, že si problematiku opravdu podrobně nastuduje a zkusí ji srozumitelnou formou vysvětlit i ostatním. Jednoznačnou výhrou pak bylo spojení s ilustrátorem Danem E. Burrem, který veškeré poznatky převedl do velmi poutavé a vtipné výsledné podoby.
Kniha nás provádí celou historií vývoje ekonomie, vysvětlí základní pojmy tak, aby je opravdu pochopil i laik a postupně se dostane až k aktuálním tématům – zde pro českého čtenáře mnohdy zdánlivě ne úplně zajímavým, neboť se hodně týkají USA, ale oblasti a poznatky, kterých se autor dotýká, jsou přenositelné i do naší české kotliny.
Řekněme si to na rovinu – Ekonomix není učebnicí ekonomie a mnozí ekonomové by si jistě při pohledu na něj rvali vlasy 🙂 Protože co ekonom, to jiný názor… Však také sám autor na několika místech zmiňuje, že na danou věc poskytuje svůj pohled a dává čtenáři možnost udělat si názor vlastní. Nechybí tedy mnohé odkazy na další publikace k přečtení a je pouze na Vás, do jaké hloubky je budete chtít studovat. Pro nás, totální laiky, je vhodně doplněn i slovníček použitých pojmů, celá problematika je ale vysvětlena opravdu krásně polopatě a dobře se čte.
Musím říct, že jsem se při čtení Ekonomixu mnohdy bavila (ilustrace jsou opravdu všeříkající), ale poskytl mi základní vhled do problematiky, které až tak moc nerozumím (mám totiž jednoho ekonoma doma, tak „nemusím“ 🙂 – mimochodem, ten knihu také četl a byl z ní nadšený!). Co je ale hlavní, Ekonomix mě donutil zamyslet se nad tím, co znamenají některé kroky, které dělají dobří i špatní podnikatelé, politici, státníci, bankéři, finančníci a další, kteří ovlivňují to, jakým směrem se náš svět ubírá…
A co Vy? Chcete se o světě ekonomie dozvědět více?
Četli jste Ekonomix? Jaký je Váš názor?
 
Ekonomix – Michael Goodwin, Dan E. Burr
Paseka, 2014, 304 stran
978-80-7432-492-5
Anotace
Čím se od sebe liší kapitalismus, socialismus a komunismus? Jak je to opravdu s neviditelnou rukou trhu? Je svobodný trh skutečně svobodný? Co bylo příčinou poslední ekonomické krize? Jaký je rozdíl mezi jednotlivci a podniky? Je lepší škrtat, nebo stimulovat hospodářský růst? Na všechny tyto otázky a celou řadu řadu dalších nabízejí ve své knize srozumitelnou a zábavnou odpověď spisovatel a novinář Michael Goodwin a kreslíř Dan E. Burr. Jejich stručný úvod do dějin ekonomie, finančnictví a hospodářského vývoje od počátků kapitalismu až do současnosti představuje nejdůležitější světové ekonomy a jejich teorie, objasňuje základní ekonomické pojmy a shrnuje dění na americké i mezinárodní politické a ekonomické scéně – to vše jasně, přehledně, s neodolatelným humorem a obdivuhodnou kreslířskou zkratkou.
 
Hodnocení
 


Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print