Listopadové knižní novinky, aneb co mě zaujalo…

Sledujete knižní novinky? Já se osobně vždycky těším, až se budu moci začíst do seznamu nově vydaných knih. Ať už je to někde na webu nebo třeba v časopise Neoluxoru či jiného knihkupectví, vždy si je prohlédnu a automaticky značím do svého „Co si někdy přečíst“ seznamu. Vedu si ho jednoduše – na cbdb.cz, která má i praktickou aplikaci. Pokud byste se chtěli inspirovat, můj seznam je veřejně přístupný 🙂

A teď už pojďme na to! Pořadí knih je čistě náhodné 😉

Baba Jaga – An Leysen
Knižní klub, 2016, 56 stran
978-80-242-5543-9
Děti sice nemám, takže knihu bych zatím pro sebe nevyužila, určitě ale popřemýšlím, kam by mohla putovat jako dárek. Na první pohled mě zaujala krásnou ilustrací.
Anotace
Dobrodružný příběh o statečné holčičce Olze a zlé ježibabě ožívá v této knížce díky nádherným ilustracím An Leysenové. Ta vypráví tuto klasickou, původem ruskou pohádku po svém, s roztomilými detaily.
 
Bylo nebylo, v jedné daleké zemi žila holčička jménem Olga. Bydlela se svým tatínkem v krásném domě a byli tam spolu moc šťastní. Dokud se Olinčin tatínek nezamiloval. Jeho nová žena byla falešná a zlá. A její sestra Baba Jaga, která žila v temném lese v chaloupce na kuřích pařátech, byla ještě zlejší. Byla to totiž opravdová ježibaba. Říkalo se dokonce, že je jako divá po dětech… na pekáči! Jednoho dne poslala macecha holčičku za Babou Jagou, a Olinka musela na tuto dobrodružnou cestu sebrat veškerou svoji odvahu.

 


 

 
Sirotek č. 8 – Kim van Alkemade
Baronet, 2016, 400 stran
978-80-269-0505-9
Zde mne jednoznačně zaujalo téma příběhu – prolnutí vzpomínek na dětství a filozofického pohledu na to, jaké důsledky mohou mít naše činy nejen na životy ostatních. Inspirace skutečnými událostmi navíc přidá příběhu mrazení v zádech.
Anotace
V románu Sirotek č. 8 inspirovaném skutečnými událostmi vypráví Kim van Alkemade fascinující příběh Rachel Rabinowitzové, která si musí vybrat mezi pomstou a milosrdenstvím, když jako dospělá žena znovu narazí na lékařku, která ji coby malou holčičku podrobovala nebezpečným lékařským experimentům.
 
Jako malá se Rachel ocitla v sirotčinci, kde na ní lékařka Mildred Solomonová prováděla pokusy s ozařováním rentgenovými paprsky, jež na ní zanechaly následky. O mnoho let později, kdy Rachel věří, že dokázala bolestné vzpomínky na dětství nechat dávno za sebou, je s temnou minulostí najednou znovu konfrontována. Jako ošetřovatelka v židovském domově pro seniory se opět setkává s nyní již starou doktorkou Solomonovou, která má rakovinu. Rachel ovládne touha donutit lékařku, aby uznala špatnost toho, co kdysi spáchala, a aby za to zaplatila. Postupně si ale sama začíná stále více uvědomovat, jak tenká hranice někdy vede mezi osudem toho, kdo léčí, a toho, kdo způsobuje jiným bolest.

 


 

Proč Einstein nenosil ponožky – Christian Ankowitsch
Portál, 2016, 248 stran
978-80-262-1126-6
Jak způsob vnímání vlastního těla ovlivňuje naše myšlení? Kdo by nechtěl vědět víc 🙂 Jednoznačný adept na „Chci si přečíst“ seznam.
Anotace
Autor v této knize zkoumá mechanismy, jimiž se vzájemně ovlivňuje tělo a mozek, mechanismy, které obvykle buď nevnímáme, nebo podceňujeme: Kdo kupříkladu ví, že když nám někdo něco vysvětluje, porozumíme mu lépe, bude-li svou řeč doprovázet příslušnými gesty? Nebo že máme sklon vnímat své bližní pozitivněji, držíme-li v dlaních šálek s teplým nápojem? Christian Ankowitsch čtenářům názorně, chytře a zábavě předvádí, jak okolní svět a způsob vnímání vlastního těla ovlivňují naše myšlení – a přidává praktické tipy, jak tuto souhru co nejlépe využít k vlastnímu prospěchu. Poutavá kniha pro všechny, kteří chtějí pochopit, co se skutečně odehrává, když přemýšlíme, soudíme, hodnotíme a jednáme.

 


 

 
Dospělost je mýtus – Sarah Andersen
CooBoo, 2016, 112 stran
978-80-8182-037-3
Jako fanoušek komixů Sarah’s Scribbles je tohle pro mě jednoznačný adept na must-have 🙂 Kdo nezná, stačí kouknout třeba na její FB stránku a určitě se chytíte do sítě také.
Anotace
 
Připadáte si zhola výjimeční?
Užíváte si navazování kontaktů důležitých pro vaši budoucí kariéru?
Je pro vás dospělost vzrušující nová výzva, na kterou se cítíte zhola připraveni?
Blah. Prosím, kliďte se mi z očí. Tahle kniha je pro ty ostatní z nás.
 
Tenhle komiks je pro všechny, kdo dokážou proflákat celé víkendy na internetu, pro které je držení se za ruce na ulici s naprosto úchvatným klukem nesnesitelná agónie, pro všechny, kdo sní o tom, že celý den zůstanou doma a budou se válet v pyžamu. A pro všechny, kdo přemýšlejí, kdy přesně vlastně ta dospělost začíná. Jinými slovy pro nás, kteří prožíváme hrůzy a trapnosti dnešního mladého života.

 


 

 
Ztracená – Anna Ekberg
Metafora, 2016, 360 stran
978-80-7359-515-9
Jaké to je, když k Vám najednou někdo přijde a obrátí Vám život naruby? Jaké to je, když vlastně sami nevíte, kdo jste? Kniha Ztracená mě rozhodně tématem navnadila k přečtení!
Anotace
Brilantní dánský thriller o chamtivosti, vraždě, podvodu a osudových rozhodnutích zavede čtenáře do malebných dánských rybářských vesnic, ale i do majestátních sídel a nebezpečného podsvětí Kodaně.
 
Louisa je mladá žena, které žije s přítelem Joachimem na malém Christianově ostrůvku, kde také provozuje kavárnu. Jednoho letního dne, během nejrušnějšího období roku, za ní přijde muž s tvrzením, že Louise je jeho manželkou Helenou, která se beze stopy ztratila před třemi lety. Žena na fotografiích, které jí ukáže, se Louisa skutečně velmi podobá.
 
Policie se pouští do vyšetřování, při němž vychází najevo, že Louisa má na hlavě jizvy po zranění. Mohlo by to být příčinou ztráty paměti?

 


 

 
A jakou novinku byste si rádi přečetli Vy? 
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print