Novinky v knihovničce (listopad 2016)

Co se objevilo nového v Tyrkysové knihovničce? Tentokrát je toho na mě docela dost (knížky se hodně snažím půjčovat, jinak bychom se za chvilku nevešli domů) – nakonec 4 nové kousky 🙂

Jako první jsme si zakoupili pokračování parádní městské fantasy Bena Aaronovitche Šepot podzemí. Doma již máme první dva díly a nedočkavě se těšíme i na další s názvem Prokleté domovy. Takže jasná volba. Protože to bylo na začátku měsíce, Šepot podzemí už mám i přelouskaný, recenzi na něj najdete v samostatném článku

 

Šepot podzemí – Ben Aaronovitch
Wispers Under Ground, překlad Milan Žáček
Argo, 2016, 276 stran
978-80-257-1923-7
Anotace

 

Tentokrát to začne mrtvým tělem na konci stanice metra Baker Street, vším, co zůstalo po americkém studentovi Jamesi Gallagherovi. Jeho zámožná a politicky vlivná rodina se chce pochopitelně dostat této hrůzné vraždě na kloub, potíž však tkví v tom, že Jamesova smrt představuje ještě větší a nepřirozenější záhadu, než kdo vůbec tuší… tedy kromě londýnského konstábla a čarodějova učně Petera Granta.

 

Jelikož je inspektor Nightingale, poslední oficiální čaroděj v Anglii, zaneprázdněn pátráním po nevyzpytatelném kouzelníkovi známém také jako Muž bez tváře, je pouze na Peterovi, aby začal zkoumat strašidelné hlubiny nejstarší, největší a nyní i nejvražednější podzemní dráhy na světě. Ovšem nebude na to sám. Kdepak, FBI mu posílá pomocnici. Mladou, ctižádostivou, krásnou křesťanku, která má sklony vnímat veškerá kouzla jako dílo ďáblovo. No, to tedy bude…

 


 

 

 

 

Trávím hodně času na cestách a občas mívám prostoje na nádražích. Pražské Hlavní nádraží je „bohužel“ skvělé tím, že je v něm krásný Neoluxor, kam se často chodím pokochat novými knížkami nebo nabrat inspiraci k tomu, co číst… A samozřejmě občas i nakupovat. V polovině měsíce mi tak v košíku skončila (úplně sama od sebe!) kniha Smrt a jiné vrcholy mého života 🙂 Zatím jsem se k ní nedostala, ale moc se na ni těším!
Smrt a jiné vrcholy mého života – Sebastian Niedlich
Der Tod und andere Höhepunkte meines Leben, překlad Olga Kolečková
Ikar, 2016, 296 stran
978-80-249-3135-7

Anotace

 

Hlavní hrdina Martin není právě nadšený, když u postele své umírající babičky potká ztělesněnou Smrt. Ta si přišla pro duši staré dámy a raduje se, že ji konečně někdo vidí a slyší. Jedním si je jistá: Jim dvěma s Martinem je předurčeno, aby se stali nejlepšími přáteli. Tenhle kluk je opravdu milý človíček. A mimochodem, nikdo vám s jistotou nezaručí, že se nedá umřít na nudu nebo na zlomené srdce… Martin si časem zvykne, že se Smrt vynoří vždycky ve chvíli, kdy se mu to nejméně hodí. Když však potká ženu, o níž tuší, že je to ta pravá, musí si položit rozhodující otázku: Má vůbec smysl žít, milovat a toužit po štěstí, když stejně všechno skončí smrtí? Hořká i laskavá komedie oplývající nadsázkou a černým humorem.

Útlá knížečka pro děti Jde sem lesem se v naší knihovničce ocitla díky výhře v listopadové soutěži nakladatelství Portál. Mám velkou radost, protože je opravdu krásná. Recenze je v už v procesu!
Jde sem lesem – Daniela Krolupperová
ilustrace Eva Chupíková
Portál, 2016, 88 stran
978-80-262-1102-0
Anotace
Cesta lesem se stala pro malého chlapce Toníka napínavým dobrodružstvím a přinesla mu také seznámení s některými léčivými rostlinami. Chlapec tráví prázdniny na venkově u babičky, a protože se nechoval příliš dobře, musí za trest nevědomky překročit bludný kořen a ztratí se v lese. Čtenář sleduje Toníkovo napínavé dobrodružství s panenkami z květin a skřítky, kteří se mu snaží pomoci najít cestu z tajemného hvozdu. Děti se při četbě seznámí s některými léčivými rostlinami, pochopí, že každá rostlina má na světě své místo, a poznají také, že řada rostlin může být pro lidi užitečná. Aby si získané poznatky upevnily, mohou si společně s rodiči zodpovědět otázky na konci každé kapitoly. V poznávání rostlin dětem pomáhají názorné ilustrace.

Poslední přírůstek také moc plánovaný nebyl. Minulý týden jsem se cestou z práce zastavila v Neoluxoru na Smíchově koupit neteři k Vánocům karetní hru do auta. Ještě jsem byla nadšená, že mi zrovna nepadla do oka žádná knížka (protože když už tam jsem a stejně budu platit, že jo :)), ale… Cestou jsem se zastavila ještě v Levných knihách a tam objevila Včeličku s krásnou obálkou a dobrým hodnocením na ČBDB. No, vůle nebyla už tak silná (taky stála jen 49,-!)… i když vlastně – neodnesla jsem si už nic jiného, což považuji za úspěch taky. Byla tam spousta klasiky, která by se mi doma moc líbila 🙂

Včelička – Chris Cleave
The Other Hand, překlad Hana Zahradníková
Plus, 2012, 304 stran
978-80-259-0118-2
Anotace
Román Včelička, od úspěšného britského novináře Chrise Cleavea, se okamžitě po svém vydání stal bestsellerem díky neobyčejně silnému příběhu dvou zcela rozdílných žen. S humorným nadhledem, a přece nekompromisně vypovídá o potížích a mravních dilematech, s nimiž se jeho hrdinky musí vypořádat v současném globalizovaném světě. Dramatické události, jež provázejí první setkání těchto dvou žen – úspěšné londýnské novinářky Sáry a mladičké domorodky – na opuštěné nigerijské pláži, mají pro obě nedozírné následky. Sára kvůli nim ztratí manžela, a Včelička ještě mnohem víc. Když se pak o dva roky později znovu setkají v Londýně, rozvine se mezi nimi překvapivé přátelství, v němž svou roli hraje i dvouletý Batman neochvějně bojující se všemožnými záporáky.
 

 


 

 
Jaké novinky se objevily ve Vaší knihovničce?
Máte stejně „slabou“ vůli? 🙂
Pochlubte se v komentářích!
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print