Jak by vypadal svět bez včel? Maja Lunde vám ve své Historii včel napoví…

Historie včel je ve všech ohledech neobvyklý román a právem se stal již v mnoha zemích světa bestsellerem. Norská spisovatelka Maja Lunde (podobnost s včelkou Májou čistě náhodná :)) v něm zpracovává příběhy tří rodin, vzdálených od sebe staletí a přesto propojených. A na pozadí těchto příběhů se dozvíte, aniž byste si to vlastně uvědomovali, mnoho zajímavých informací o včelách i o tom, jak moc jsou pro nás důležité.

Anglie, rok 1852. William si právě prochází těžkým obdobím. Na lůžko jej dlouhodobě upoutaly těžké deprese, jeho začínající věděcká kariéra skončila dříve než začala a obchod s osivy a semeny musela jeho manželka kvůli jeho indispozici zavřít. O vztazích v rodině nemluvě. Zachrání jej z těžké situace znovu nalezená láska ke včelaření? Překoná všechny nástrahy, které před něj neúprosný svět nových vynálezů klade?
USA, Ohio, rok 2007. George je úspěšný farmář, který se zabývá včelařením. Jeho včely jsou pro něj vším a doufá, že tuto lásku i rodinný podnik po něm převezme jeho syn Tom. Ten však stejný názor nesdílí a mnohem více jej zajímá literatura. Komplikovaný vztah otce a syna přece jen občas včelstva stmelí, i když to bude v nelehké době.
zdroj: Wikimedia
Čína, rok 2098. Na světe již neexistuje žádný hmyz. Proto veškerou jeho práci musí zastávat lidé. Tao je jednou z opylovaček, které denně nastupují do sadu pracovat na tom, aby vůbec lidstvo mohlo přežít. Těžká práce od rána do večera, pár přestávek, málo jídla a ještě méně času na to být se synem. Jednoho dne se však všechno změní. Její syn Wei-Wen jí při rodinném výletě na okamžik zmizí z očí a když jej znovu najdou, je již v bezvědomí. Co se stalo a kam jejího syna odvezli? Tao se nenechá odradit a svého syna chce najít za každou cenu i přes všechny překážky systému.
Maja Lunde dokázala všechny tři příběhy popsat natolik poutavě, že by si vystačil i každý sám. Osudy hlavních hrdinů jsou do detailů propracovány, nemůžete se od nich odtrhnout a chcete vědět více. Vzájemné propojení, které je vám odkrýváno po kouscích v poslední části knihy, je skvěle promyšlené a příběhy tak do sebe hezky zapadnou.
Obálka originálního vydání, zdroj: Goodreads
Každý z příběhů má něco do sebe jak samostatně, tak právě z pohledu zkoumání vlivu včel na náš život. S Williamem se vracíte do dob minulých, kdy nebyl svět ještě propojen technologiemi a dozvídáte se něco málo z doby, kdy lidé včelstva a jejich využití teprve zkoumali. S Georgem procházíte obdobím, kdy začaly první náznaky nadcházející katastrofy – hromadných úhynů včel. S Tao zase poznáváte postapokalyptický a prakticky totalitní svět plný nouze, nefungujících vymožeností moderní civilizace a hladu.

„Vzestup lidské civilizace se kryje se vzestupem kultury včel.“

Víte, že… Syndrom zhroucení včelstev (Collony Collapse Disorder, CCD) opravdu existuje a dosud nebyla popsána jeho příčina? Jedná se o jev, kdy z ničeho nic zemře celé včelstvo či dokonce celá včelí kolonie. Původně se objevil v Americe, byl však již pozorován i v několika evropských státech. (zdroj informací: Wikipedie)
Hodnocení


Historie včel – Maja Lunde
Bienes historie, překlad Martin Nagy
Omega, 2017, 455 stran
978-80-7390-329-9
Anotace
Historie včel líčí první skromný pokus člověka o zkrocení včel, přes běžné průmyslové zemědělství až do budoucnosti, kde včely už vymřely. Součástí jsou tři příběhy o vztazích mezi rodiči a dětmi a o lidské zranitelnosti.
William je zklamaný biolog a obchodník s osivem, žijící v Anglii roku 1852. Právě se chystá postavit zcela nový typ úlu, který jemu i jeho dětem zajistí čest a slávu. George je včelař, žijící v USA roku 2007, a jeho farma bojuje o přežití. On ale doufá, že jeho syn bude pro farmu spásou. Tao žije v budoucnosti v Číně, v době, kdy již včely vyhynuly. Pracuje na ručním opylování. Víc než cokoli jiného chce svému synovi zajistit vzdělání, aby měl lepší život, než je ten její.
Historie včel je román o vyhynutí včel. Všechny tři příběhy se navzájem prolínají, setkává se zde minulost, přítomnost i budoucnost.



Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelsví Omega. Historii včel zakoupíte rovněž v síti Knihy Dobrovský, vřele doporučuji!
Líbilo se vám? Sdílejte článek s ostatními!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email
Print this page
Print